«Είμαστε λαός που αρνούμαστε να καταλάβουμε την πραγματικότητα και να την συνειδητοποιήσουμε» δήλωσε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, προβαίνοντας στη διαπίστωση πως δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.
Μιλώντας στο Bήμα FM, σχολιάζοντας σε ειρωνικό τόνο το αποτέλεσμα των εκλογών, σημείωσε: «Μπορεί να υπάρξει μια κυβέρνηση ελληνική ή εάν θέλετε να την πω επαναστατική ή θέλετε να την πω ρηξικέλευθη, ή θέλετε να την πω καραμπουζουκλίδικη η οποία βγαίνει και λέει “ακούστε εγώ δεν γουστάρω, έχω άλλα μυαλά, άλλες απόψεις, άλλες ιδέες. Δεν δέχομαι τις συμβάσεις, δεν τις εφαρμόζω, δεν τηρώ τις υποχρεώσεις που ανέλαβα‘.

Κι είναι πολύ απλό να το σκεφτεί κανείς ότι τότε και οι ξένοι θα πουν, εντάξει αφού δεν τηρείτε τις αποφάσεις που υποφράψατε και μεις δεν τηρούμε τις δικές μας. 'Αρα λεφτά δεν έχει. Δεν μιλάμε για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλάμε για την εκταμίευση σε μερικές εβδομάδες του ποσού που θα επιτρέψει στο ελληνικό κράτος να λειτουργεί».

Ο κ. Πάγκαλος για πολλοστή φορά επιτέθηκε με ιδιαίτερη δριμύτητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επέκρινε και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη για όχι στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Όπως ανέφερε, διατηρεί την άποψή του ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν βλαπτική για τον τόπο, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον ίδιο τον επικεφαλής του, τον Αλέξη Τσίρπρα: «Εγώ δέχτηκα επιθέσεις από τον κ. Τσίπρα και τους τραμπούκους του, υπό την μορφή του ξυλοδαρμού. Μου πέταξαν καρέκλα, μου πέταξαν γιαούρτι και ήταν μπροστά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και καθοδηγούσαν τους τραμπούκους».

Υποστήριξε ακόμη πως ο κ. Τσίπρας μέσα στη Βουλή έλεγε «δεν θα βγαίνετε από τα σπίτια σας, ο κ. Τσίπρας έλεγε στο ΠΑΣΟΚ ότι θα φύγετε από τη χώρα νύχτα γιατί έχετε ποινικές ευθύνες, ο κ. Τσίπρας έβγαλε πρώτος αυτός αυτή την ορολογία την οποία σήμερα έχει ο κ. Καμμένος και η Χρυσή Αυγή να μας αποκαλούν δοσίλογους και μίλησε περί γερμανικής κατοχής».

Παράλληλα, άσκησε έντονες επικρίσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο κόμμα: «Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει, πλέον, ως σοβαρή πολιτική δύναμη» σημείωσε, ενώ έβαλε κατά των υποψηφίων του κόμματος, υποστηρίζοντας πως «επιδόθηκαν σε άνευ προηγουμένου σταυροθηρία αδιαφορώντας τελείως για το συμφέρον του κόμματος. Ασχολιόντουσαν μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον. Για την προσωπική τους επιβίωση».

«Όλα αυτά» πρόσθεσε «είναι φαινόμενα διάλυσης κι αποσύνθεσης κι είναι προφανές ότι αυτό που τόσα χρόνια αρνούμαστε πεισματικά να κάνουμε - και το αρνιούνταν οι εκάστοτε ηγέτες του κόμματος οι οποίοι προέρχονται από μια διαδικασία, σχεδόν δια βοής, δημοψηφισματικού τύπου αρνούνται πεισματικά να αλλάξουν τη μορφή λειτουργίας του κόμματος. Κι αυτό οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στη διάλυση, στην ασφυξία κι ενδεχόμενα ανοίγει το δρόμο για τη συζήτηση εάν, πλέον, είναι απαραίτητη το να υπάρχει ένα τέτοιου είδους κόμμα.

Δεν μιλάω για τον τίτλο. Ο τίτλος δεν με ενδιαφέρει. Μπορεί να υπάρχει. Μπορεί να μην υπάρχει ο πράσινος ήλιος να τον βάψουμε κόκκινο η ροζ αλλά εν πάση περιπτώσει τέτοιο κόμμα δεν μπορεί να υπάρξει στο μέλλον. Δεν μπορεί να ψηφίζουμε αρχηγό, επειδή κάποιοι συναισθηματικά το λένε επειδή λέγεται ο ένας Παπανδρέου, ο άλλος λέγεται Βενιζέλος».