Σε αδιέξοδο δείχνουν να οδηγούνται συνολικά οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς για τη διερεύνηση της δυνατότητας συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας. Ο πρώτος κύκλος επαφών των πολιτικών αρχηγών με τον Αντώνη Σαμαρά ως Προέδρου του πρώτου κόμματος και η κατάθεση της διερευνητικής εντολής από τον Πρόεδρο της ΝΔ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δίνει εν πολλοίς το στίγμα της συνέχειας των διαπραγματεύσεων.  Η μπάλα μεταφέρεται πλέον στο τεραίν του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Τσίπρα να αναδεικνύεται ως ρυθμιστής των εξελίξεων της επόμενης ημέρας, με τις επιλογές πλέον να κινούνται ανάμεσα στην πολιτική σταθερότητα και τις επαναληπτικές εκλογές. 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα μεταβεί σήμερα το μεσημέρι στις 14:00 στο Προεδρικό Μέγαρο ώστε να λάβει τη διερευνητική εντολή από τον Κάρολο Παπούλια, επιμένει στην άποψη περί μονομερούς διαγραφής του χρέους.

Προσέγγιση που ακούγεται πολύ ελκυστική στις οικονομικά κατακρεουργημένες κοινωνικές μάζες, χωρίς όμως να εξηγείται επαρκώς ο τρόπος με τον οποίο θα ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις της χώρας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αντιφατικά, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει την ανάγκη παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όμως επισημαίνει ότι αυτό συναρτάται με την τήρηση των συμπεφωνημένων. 

Πολιτικά, είναι φανερό ότι προκειμένου να επιτευχθεί –πέραν της κοινοβουλευτικής και- η λαϊκή νομιμοποίηση ενδεχόμενης κυβέρνησης συνεργασίας, ως προαπαιτούμενο προκύπτει η συμμετοχή στο σχήμα αυτό και του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά την επιμονή στο «όχι» τού κ. Τσίπρα, ο κ. Βενιζέλος αλλά και ο κ. Κουβέλης, στις συναντήσεις που είχαν με τον κ. Σαμαρά, επεσήμαναν την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός κυβερνητικού σχήματος στο οποίο θα μετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα –πλην της «Χρυσής Αυγής»- και πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ

Εκεί αποσκοπούσε και η πρόσκληση Κουβέλη προς τον κ. Τσίπρα, στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, να διατυπώσει καθαρές και σαφείς προτάσεις, αναφορικά με το κάλεσμα στα κόμματα της Αριστεράς, προκειμένου να συγκροτήσουν κυβερνητικό σχήμα (στην πράξη βέβαια, «τα κουκιά» δε βγαίνουν ούτε σε ενδεχόμενη σύμπραξη των κομμάτων της Αριστεράς γεγονός που καθιστά έωλη την πρόσκληση Τσίπρα).
 
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πάντως αντιλαμβάνονται την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να καρπωθεί όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό της δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης, διαμέσου επαναληπτικής κάλπης, την οποία και θεωρούν ότι επιδιώκει με τη στάση του.

Μάλιστα, στελέχη ακόμη και από το ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνουν κοινά στοιχεία στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Τσίπρα, με την εκστρατεία του Ανδρέα Παπανδρέου το ‘79- ’80 (όπου, παρά τα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και τα «έξω οι βάσεις από την Ελλάδα», η χώρα παραμένει σταθερά στην ευρωπαϊκή οικογένεια και οι βάσεις δεν απομακρύνθηκαν παρά με πρωτοβουλία των Αμερικανών το ’90 -’92 και αφού είχε τελειώσει ο Ψυχρός Πόλεμος). 

Στην κατεύθυνση αυτή, εφ’ όσον τελικώς οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές, αναμένεται όξυνση των τόνων από πλευράς του κ. Τσίπρα, ο οποίος θα απευθυνθεί στους πολίτες ζητώντας τους τη δύναμη να κυβερνήσει. 


Πάνος Ρασσιάς