Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών και θα τις αξιοποιήσει υπέρ της ανάπτυξης δήλωσε το πρωί της Τρίτης στον ΒΗΜΑ FM ο Δημήτρης Στρατούλης. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να λειτουργήσουν με δημόσιο έλεγχο, προκειμένου να προχωρήσουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και να δοθεί ρευστότητα στην αγορά. Ειδικότερα, σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τις τράπεζες εφόσον δεν προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίησή τους, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ της καταγγελίας του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, ο Δημήτρης Στρατούλης ανέφερε ότι υπάρχουν 165 δισ. ευρώ στις τράπεζες με τη μορφή καταθέσεων.

Σε ερώτηση εάν θα δεσμευθούν οι καταθέσεις των πολιτών, ο κ. Στρατούλης σημείωσε: «Εγγυόμαστε τις καταθέσεις των πολιτών και θα τις χρησιμοποιήσουμε για την ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Ο Δ.Στρατούλης ανέφερε ότι έως «σήμερα τα χρήματα των πολιτών χρησιμοποιούνταν για τα κέρδη των μετόχων τους» και αναρωτήθηκε: «Δεν πρέπει να δοθεί ρευστότητα στην αγορά; Να δοθούν δάνεια στις επιχειρήσεις, στο λαό;»

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι οι τράπεζες θα λειτουργήσουνε με τους ίδιους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα λειτουργούν υπό δημόσιο έλεγχο, με αναπτυξιακό κοινωνικό χαρακτήρα.

Ο κ. Στρατούλης επανέλαβε τις τέσσερις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις υπέρ της ανάπτυξης, αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, κούρεμα ή διαγραφή δανείων, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ επαναδιατύπωσε την άποψη του κόμματος για τα χαράτσια αναφέροντας ότι θα ακυρωθούν. Το έχουμε πει από την αρχή. Ήταν παράνομα κι αντισυνταγματικά.

Καταλήγωντας, ο κ. Στρατούλης διευκρίνισε για μια ακόμη φορά ότι «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με τη Νέα Δημοκρατία. Έχουν υπογράψει τα μνημόνια. Έχουν δεσμευτεί με επιστολή τους ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος προς την τρόικα ότι θα τηρήσουν,επακριβώς, αυτές τις δεσμεύσεις. Τέτοια περίπτωση συνεργασίας δεν υπάρχει κι εμείς θα πορευτούμε όπως είπαμε προεκλογικά».