Διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον Κάρολο Παπούλια ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Ξεκινά η προσπάθεια», δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και κατευθύνεται προς τη Βουλή. «Σας κάλεσα να σας αναθέσω τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Εύχομαι να το πετύχετε γιατί η χώρα έχει ανάγκη», είπε ο κ. Kάρολος Παπούλιας.  «Πρέπει να σεβαστούμε την ετυμηγορία του λαού και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εισερχόμενος στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

«Είναι μία ιστορική στιγμή για την Αριστερά αλλά και μεγάλη ευθύνη αν αναλογιστεί κανείς ότι ο προηγούμενος ηγέτης της Αριστεράς που έλαβε διερευνητική εντολή ήταν ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης», τόνισε.


«Θα είχα περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει θετικά η διερευνητική εντολή, αν είχαμε διαφορετικό εκλογικό νόμο, που δεν δίνει στο πρώτο κόμμα για κάθε μία ψήφο μία δεύτερη δώρο ή αν είχαμε λίγες ψήφους παραπάνω», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. 

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη (στις 15.30), ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση στις 17.30 με τους Οικολόγους Πράσινους και στις 19.30 με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να παρουσιάσει πρόταση τριών σημείων η οποία θα περιλαμβάνει την άρνηση του Μνημονίου, το σχηματισμό κυβέρνησης των αριστερών δυνάμεων και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας. 

Aύριο, Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να συναντηθεί με τους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Πάνο Καμμένο καθώς και με κοινωνικούς φορείς.