«Έτοιμοι να κυβερνήσουμε, αλλά θέλω μορατόριουμ για το χρέος» είναι το μήνυμα που στέλνει στην Ευρώπη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa. Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει στην ιταλική εφημερίδα ότι το κόμμα του «δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξει τα Μνημόνια» και προσθέτει: «Είμαι ακόμη έκπληκτος, αν και τις τελευταίες ημέρες είχαμε καταλάβει ότι η αποδοχή του κόσμου αυξανόταν. Ο ελληνικός λαός είπε όχι στο Μνημόνιο».

Αναφερόμενος στα «επόμενα βήματα και τα μηνύματα προς την Ευρώπη», ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το πρώτο, είναι ένα μορατόριουμ επί του χρέους. Το δεύτερο, μια σοβαρή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου. Το τρίτον, αξιόπιστα προγράμματα για να ξαναρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία».

Στο φλέγον ερώτημα για το «αν η Ευρώπη αρνηθεί να σας ικανοποιήσει, θα βγείτε από το ευρώ;» ο κ. Τσίπρας είπε: «Έχουμε ένα εξαιρετικό όπλο. Το έχει αναγνωρίσει, πλέον, και η Άνγκελα Μέρκελ: όταν πληγεί ένας στόχος, οι αγορές αναζητούν αμέσως το επόμενο. Πρόκειται για ευρωπαϊκή κρίση και ξεπερνιέται μόνο με ευρωπαϊκή λύση. Είναι ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε μια σύνοδο της Ένωσης, αφιερωμένη στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Δεν βλέπετε ότι το μνημόνιο απέτυχε εντελώς, ότι εμείς οι Έλληνες δεν καταφέρνουμε να βγούμε από αυτή την τρομερή ύφεση; Όπου και αν πήγε να προτείνει τις συνταγές του, το ΔΝΤ προκάλεσε μόνο ζημιές και χρεοκοπίες».

Ο κ. Τσίπρας δεν διαφώνησε ότι «η ψήφος αυτή θα μπορούσε και να ερμηνευθεί ως απόρριψη της λιτότητας και όχι ως μετακίνηση των εκλογέων προς τα αριστερά» προσθέτοντας  ότι «επειδή έχει επίγνωση του κινδύνου αυτού, από σήμερα θέλει να ανοίξει το κόμμα του στις προτάσεις των ψηφοφόρων. Η αλήθεια, όμως, τώρα, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει αριστερή κυβέρνηση».

Παράλληλα, αρνήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Δεν είναι εφικτή με αυτούς τους ηγέτες και όσο το κόμμα στηρίζει τα Μνημόνια. Αν όμως κάποιος πεισθεί ότι πρόκειται για αυτοκτονικό πρόγραμμα, είμαστε έτοιμοι να τον δεχθούμε».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή λέγοντας ότι γι' αυτό «φέρουν ευθύνη και η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ, που για να αποσπάσουν την προσοχή από το Μνημόνιο, βάσισαν την προεκλογική εκστρατεία και πάνω στον φόβο και στις πολιτικές κατά των μεταναστών».
TAGS