Τις επαφές του με τους αρχηγούς των κομμάτων αλλά και με κοινωνικούς φορείς θα συνεχίσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς με μία σκληρή δήλωση την Τρίτη έκλεισε ουσιαστικά την πόρτα της συνεργασίας, αφού όπως ανέφερε η πρόταση του κ. Τσίπρα για τις επιστολές προς τους ευρωπαϊκούς ηγέτες οδηγεί σε καταστροφή της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε μία «ουσιαστική συνάντηση» με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος, αν και αρχικά εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα περί επιστολών, εντούτοις προσέρχεται στο διάλογο, ανοικτός να συζητήσει όλα τα ενδεχόμενα, ανάμεσα στα οποία και η συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής με πρωθυπουργό κάποιο πρόσωπο από την Αριστερά.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κ. Τσίπρας θα έχει επαφές με κοινωνικούς φορείς και το απόγευμα θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο (5:00 μ.μ.), με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο (6:00 μ.μ.) και με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά (7:00 μ.μ.).

Μετά το τέλος των συναντήσεων ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στους νέους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Δημοκρατική Αριστερά, από την πλευρά της, στηρίζει τη δημιουργία κυβέρνησης Αριστεράς με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση- τονίζοντας τη θέση της για απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Το ΚΚΕ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης.

Την Τρίτη, οπότε και παρέλαβε από τον Πρόεδρο τη διερευνητική εντολή, ο Αλ.Τσίπρας συναντήθηκε επίσης και με επικεφαλής κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής. Η επικεφαλής της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη εμφανίστηκε θετική σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι ζήτησαν «συγκεκριμένες προτάσεις» πέραν «ενός αντιμνημονιακού πλαισίου».

Σημειώνεται πως ο κ. Τσίπρας αναμένεται να στείλει επιστολή προς τους κυρίους Μπαρόζο, Ντράγκι και Ρομπάι με την οποία να τους επισημαίνει ότι οι δεσμεύσεις Σαμαρά – Βενιζέλου δεν ισχύουν και πως «οι υπογραφές τους αντιπροσωπεύουν μόνο το 32% του λαού»