Με τη αντιπαράθεση ανάμεσα σε «νικητές» και «ηττημένους» της κάλπης της 6ης Μαΐου να έχει προσλαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά ιδεολογικής σύγκρουσης, ως κυρίαρχο ζητούμενο για τον Αντώνη Σαμαρά αναδεικνύεται η δυνατότητά του να ανασυνθέσει τον ευρύτερο χώρο της λεγόμενης κεντροδεξιάς. Ο Πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ανάγλυφα τη διαχωριστική γραμμή χθες, στη δήλωση- απάντηση στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε τις υπογραφές Σαμαρά- Βενιζέλου σε ένα κείμενο που αποκηρύσσει τα συμπεφωνημένα με τους εταίρους της χώρας, αναφορικά με το δεύτερο Μνημόνιο.

Ο κ. Σαμαράς προσέδωσε ιδεολογικά χαρακτηριστικά στη διαφοροποίηση ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο της εκλογικής αναμέτρησης, κάνοντας λόγο για ευρύτερο Ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό Μέτωπο απέναντι στο αριστερό αντιευρωπαϊκό μέτωπο.

Πλέον, είναι φανερή η επιδίωξη του Προέδρου της ΝΔ να συνθέσει αντιλήψεις όσων κινούνται στην ευρύτερη κεντροδεξιά, γεγονός που σηματοδοτεί την πρόθεσή του να απευθύνει σαφή πρόσκληση προς τους ψηφοφόρους που κινούνται ιδεολογικά σε αυτό το χώρο, ανεξάρτητα από το αν τα κόμματα τα οποία υποστήριξαν βρέθηκαν εκτός Κοινοβουλίου.

Σε αυτή την προσπάθεια, κεντρικό παραμένει το θέμα της επιστροφής στις τάξεις της ΝΔ της κ. Μπακογιάννη και του κ. Καρατζαφέρη, δύο προσώπων που –στο πεδίο της ιδεολογικής προσέγγισης- θεωρείται ότι η συνεργασία μπορεί να εξελιχθεί ομαλά. Ζήτημα ανακύπτει με τον κ. Μάνο, για τον οποίο επικρατούν αντιφατικές σκέψεις στο επιτελείο Σαμαρά για δύο λόγους: Κοινωνικά, τις ακραίες φιλελεύθερες απόψεις που εκφράζει και πολιτικά, τα κομματικά «πηγαινέλα» -υπενθυμίζεται ότι κ. Μάνος έχει υπάρξει υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ.

Η «Δημιουργία, Ξανά» του κ. Τζήμερου, που συγκέντρωσε 2,15% στις εκλογές, ενώ είναι φανερό ότι έχει προσελκύσει ψηφοφόρους από τη λεγόμενη συντηρητική δεξαμενή των «νοικοκυραίων», ο ίδιος ο επικεφαλής του κόμματος δείχνει να κλείνει τις πόρτες, εμμένοντας στην αντίληψή του περί μη συνεργασίας με «επαγγελματίες της πολιτικής».

Το βασικό ζήτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του κ. Καμμένου, η στάση του οποίου μέχρι τώρα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο. Είναι σαφές ότι προγραμματική σύγκλιση δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι όμως σαφέστερο ότι το 10% του κ. Καμμένου είναι «καθαρό ποσοστό» οπαδών της Λαϊκής Δεξιάς, δυσαρεστημένων από το «ναι» Σαμαρά στο δεύτερο Μνημόνιο.

Από την Συγγρού– λοξοκοιτώντας περισσότερο προς τις 670.000 ψήφους που συγκέντρωσαν οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες»- τονίζεται ότι στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται η χώρα, το ζήτημα δεν περιστρέφεται γύρω από τα πρόσωπα, αλλά από τον ιδεολογικό χώρο που αυτοτοποθετείται ο κάθε ψηφοφόρος.

Σε κάθε περίπτωση και με τις πιέσεις από στελέχη της ΝΔ να εντείνονται στην κατεύθυνση της επανάληψης ενός σκηνικού του Απριλίου του 2001 και του 5ου Συνεδρίου, το ζητούμενο για τον κ. Σαμαρά αυτή τη φορά είναι να προχωρήσει σε καθαρές τοποθετήσεις αναφορικά με την πρόσκληση όσων έχουν βρεθεί εκτός ΝΔ, με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι ασαφείς και γενικόλογες διατυπώσεις.


Πάνος Ρασσιάς