«Σύμφωνα με το πρωτόκολλο ο Γάλλος πρόεδρος δεν δέχεται αρχηγούς κομμάτων», είναι η απάντηση της γαλλικής προεδρίας στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, που έγινε γνωστή σήμερα το μεσημέρι. Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση εάν η Άγκελα Μέρκελ προτίθεται να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, απάντησε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας «συναντάται με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων». Από την καγκελαρία πάντως διευκρινίστηκε ότι δεν έχει υποβληθεί ανάλογο αίτημα για την κ.Μέρκελ.

Νωρίτερα, ο απεσταλμένος της Humanité στην Αθήνα αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τις συναντήσεις αυτές, επειδή «τα εκλογικά αποτελέσματα της Αριστεράς στη Γαλλία και στην Ελλάδα μπορούν να στρέψουν την Ευρώπη προς μια πορεία κοινωνική, πέρα από τα μέτρα οικονομικής λιτότητας και τις άκαμπτες απαιτήσεις του Δημοσιονομικού Συμφώνου».

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι «να αναζητήσει με τους συνομιλητές του σημεία πολιτικών συγκλίσεων μεταξύ των διαφορετικών προγραμμάτων των δυνάμεων της Αριστεράς».