«Είναι μια δύσκολη Βουλή. Καλούμαστε να προστατέψουμε την Δημοκρατία απέναντι στον εκφασισμό», υποστήριξε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη νέα σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό. «Ο κ. Τσίπρας παραπληροφόρησε χθες κατά την ομιλία του στην ΚΟ του κόμματός του σχετικά με την πρότασή μας για μια οικουμενική κυβέρνηση», είπε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ απέρριψε μια πρόταση για οικουμενική, μεταβατική κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα πάγωνε τις οικονομικές διαδικασίες και θα οδηγούσε σε περαιτέρω ύφεση, και όχι μια κυβέρνηση συνεργασίας».

«Εμείς προτείναμε από την αρχή μια κυβέρνηση συνεργασίας με όλες τις δυνάμεις που υποστηρίζουν την προοπτική της Ελλάδας στην ευρώπη», υποστήριξε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενώ παρουσιάστηκε εκ νέου πρόθυμος να υποστηρίξει μια κυβέρνηση Αριστέρας με τη συμμετοχή και αντιμνημονιακών δυνάμεων «με τον όρο ότι θα διασφαλιστεί η θέση της χώρας το ευρώ».

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για καταγγελία του μνημονίου, ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά: «Καταγγελία ποιας σύμβασης; Αυτής που μείωσε το χρέος και 50% του ΑΕΠ; Αυτής που στηρίζει τις τράπεζες για να στηρίξει καταθέσεις πολιτών; Αυτής που προστατεύει τις καταθέσεις των ελληνικών οικογενειών; Αυτής που επιτρέπει να πέσουν τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ ρευστότητας για επενδύσεις και καταπολέμηση ανεργίας; Αυτής που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε έργα υποδομής ύψους 55 δισ. και μπορούν αν κινήσουν τον τροχό της ανάπτυξης;».  

Σχετικά με τη συζήτηση για το μορατόριουμ για το χρέος, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι στη συζήτηση με τον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τού είπε ότι δεν εννοεί τίποτα μονομερές.

«Έχει αλλάξει ο ρόλος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε όλοι την υποχρέωση να κάνουμε καλή δουλειά ώστε να είναι περισσότεροι οι βουλευτές μας μετά τις επόμενες εκλογές», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών και πρόσθεσε ότι «ο λαός άλλαξε ριζικά το πολιτικό σκηνικό, έθεσε τέρμα στον δικομματισμό».

«Καταλάβαμε πολυ καλά πως ο λαός τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ γιατί το θεώρησε υπεύθυνο για τις επιπτώσεις της κρίσης, την ανεργία και την ανασφάλεια».

«Η χώρα αντιμετωπίζει πάλι πρόβλημα εθνικής και κοινωνικής συνοχής», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος.

«Κανείς δεν μπορεί μόνος. Ο λαός επέλεξε μια κυβέρνηση συνεργασίας και μια Ελλάδα που θα παραμείνει στο ευρώ», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τις βασικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο μέχρι το 2015 και υποστήριξε πως οφείλουν να σεβαστούν το γεγονός πως «οι πολίτες θέλησαν να κάνουν και άλλοι την προσπάθεια για την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στη διερευνητική εντολή είπε ότι θα την παραλάβει με σεβασμό στο Σύνταγμα και χωρίς υπερβολές θα μιλήσει με όλους, για να γίνει προετοιμασία για την επόμενη φάση της διαβούλευσης.

Χαρακτήρισε, μάλιστα «πρόκληση» τα χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και τόνισε πως «η παράταση θα αναγεννηθεί όπως το 1974 με τον Ανδρέα Παπανδρέου».