«Εμείς κάναμε ότι περνούσε από το χέρι για να δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτή την ελπίδα με ρεαλισμό, με σοβαρότητα , με θεσμική ευθύνη», τόνισε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Διαπιστώσαμε μετά από ένα διήμερο εντατικών προσπαθειών όπου καταθέσαμε προτάσεις που δεν ήταν το μάξιμουμ του προγράμματός μας ήταν πολύ πιο μίνιμουμ από το σύνολο του προγράμματός μας ότι η ιδέα αυτή μιας κυβέρνησης συνεργασίας της Αριστεράς έχει μια ευρεία κοινωνική απήχηση αλλά δεν διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική στήριξη», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.

Σχετικά με τη διερευντηική εντολή που επέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης είπε αναλυτικά:

«Από την στιγμή που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε όλα και επειδή εμείς δεν είμαστε οπαδοί της θεωρίας του «όλα ή τίποτα» και επειδή εμείς θέλουμε να  χρησιμοποιηθεί θετικά η ψήφος του ελληνικού λαού έτσι ώστε κάποια αρνητικά μέτρα να ακυρωθούν, να διορθωθούν να αλλάξουν και να μπούμε οριστικά όπως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας αλλά τους πρωθυπουργός και τις κυβερνήσεις να τις βγάζει ο λαός με την ψήφο του».   

«Από την στιγμή που δεν ευοδώθηκε παρά τις προσπάθειες μας η προσπάθεια να διαμορφωθεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς ικανή να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία της Βουλής εμείς θα συμμετάσχουμε στις διαδικασίες που προβλέπει το σύνταγμα με την ευθύνη που απαιτεί ο θεσμικός μας ρόλος και προσπαθώντας επειδή δεν πιστεύουμε στην θεωρία του όλα ή τίποτα και επειδή δεν μας αρέσουν οι χαρτοπαικτικές μπλόφες που άλλα να λέμε και άλλα να εννοούμε να συμβάλουμε έτσι ώστε στην φάση της σύσκεψης υπό τον πρόεδρος της Δημοκρατίας να διερευνηθεί η δυνατότητα συμφωνίας σε ένα επιμέρους πρόγραμμα που θα απέχει από το πρόγραμμα και από το δικό μας και του καθενός. 

Αυτά τα τρία σημεία μαζί και με κάποια άλλα που θα έβαζαν ένα φρένο στην διαρκή υφεσιακή πορεία της χώρας θα μπορούσαν να είναι η ατζέντα μιας κυβέρνησης περιορισμένου χρόνου, ειδικού σκοπού που θα μπορούσε να βάλει ένα φρένο στον κατήφορο και να βάλει την Ελλάδα σε μια νέα μεταπολίτευση, να την εξευρωπαΐσει από πλευράς κανόνων πολιτικού συστήματος και να αποφύγει μια βιαστική νέα κάλπη η οποία έχει και τα ρίσκα της».
 

«Η θέση μας για καταγγελία της δανειακής σύμβασης ισχύει αλλά
διαπιστώνουμε ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία έτσι ώστε να γίνει κυβερνητική πολιτική λέμε ότι να καταργηθούν κάποιοι αντιλαϊκοί νόμοι οι οποίοι δεν απαιτούν καμία επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα και να ψηφιστεί η απλή αναλογική. Το μπαλάκι πια βρίσκεται στις άλλες πολιτικές δυνάμεις ...»  
  
Σε ερώτηση για τις επιστολές προς την Κομισιόν, ο κ. Παπαδημούλης επεσήμανε: «Γιατί κρίναμε σκόπιμο την χθεσινή μέρα να κυριαρχήσει το αποτέλεσμα των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς και η επιστολή να ακολουθήσει. Σας βεβαιώνω όμως ότι θα είναι μια επιστολή γεμάτη προτάσεις και επηρεασμένη από το πνεύμα της θεσμικής ευθύνης που χαρακτηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ».