current views are: 1

14 Μαΐου 2012
Δημοσίευση04:03

Ο Βενιζέλος και το σύμπαν που συνωμοτεί εναντίον του…

Στο σχεδιασμό του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν ένα ποσοστό άνω του 18% και η δεύτερη θέση στις εκλογές. Θα μπορούσε να ισχυριστεί, ότι παρέλαβε από τον Γιώργο Παπανδρέου ένα μονοψήφιο ποσοστό και το διπλασίασε.

Δημοσίευση 04:03’
αρθρο-newpost

Στο σχεδιασμό του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν ένα ποσοστό άνω του 18% και η δεύτερη θέση στις εκλογές. Θα μπορούσε να ισχυριστεί, ότι παρέλαβε από τον Γιώργο Παπανδρέου ένα μονοψήφιο ποσοστό και το διπλασίασε.

Στο σχεδιασμό του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν ένα ποσοστό άνω του 18% και η δεύτερη θέση στις εκλογές. Θα μπορούσε να ισχυριστεί, ότι παρέλαβε από τον Γιώργο Παπανδρέου ένα μονοψήφιο ποσοστό και το διπλασίασε. Θα είχε βγάλει καμιά δεκαριά βουλευτές παραπάνω, πιθανόν με δεύτερη έδρα στη Θεσσαλονίκη (Καϊλή), έδρα στο Βόλο (Καρτάλης) κάποιες στη Β Αθήνας (Μιλένα). Θα ήταν ο ρυθμιστής του σχηματισμού της κυβέρνησης, του πολιτικού παιχνιδιού και θα μπορούσε να ξεκινήσει την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ χωρίς αμφισβήτηση.  

Όχι, δεν συνωμότησε το σύμπαν εναντίον του, απλά ο σχεδιασμός δεν του βγήκε. Η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση από κοινού με τη ΝΔ που θα εφαρμόσει το μνημόνιο, το αυτονόητο αν τα μνημονιακά κόμματα είχαν πλειοψηφία, του φαίνεται συνταγή αυτοκτονίας με το «μνημονισμό» μειοψηφικό και τον ίδιο στο 13%.

Τόσο ισχυρός ωστόσο για να αποκρούσει αποφασιστικά τις πιέσεις για συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν είναι. Την περασμένη εβδομάδα, ο Βενιζέλος – που θα προτιμούσε να μείνει το ΠΑΣΟΚ έξω από κάθε κυβέρνηση ως ύστατη ελπίδα ανασυγκρότησης – δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από το Λοβέρδο και το Χρυσοχοΐδη: ότι δεν έπρεπε να μην δεχτεί σε καμιά περίπτωση υπηρεσιακούς υπουργούς, ότι έπρεπε να επιμείνει στη συμμετοχή υπουργών του ΠΑΣΟΚ, και ότι σε κάθε περίπτωση, αυτοί οι δύο θα έπρεπε να είναι υπουργοί.

Την Παρασκευή δεν κρατήθηκε και απάντησε κάτι για την «κυβερνησιμότητα» των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τη ρήξη όμως δεν την τόλμησε. Ξέρει ότι λόγω εκλογικής αριθμητικής έχει βρεθεί απέναντι σε πολύ ισχυρό αντίπαλο, ο οποίος άρχισε μάλιστα να δείχνει και τα δόντια του.  

Στην κοινοβουλευτική ομάδα ο Λοβέρδος θεωρείται ότι έχει επιρροή σε 10 βουλευτές, δεν είναι λίγοι στους 41. Στους «μουτζαχεντίν» του συμπεριλαμβάνονται ο Αηδόνης, η Τσάγκρη και η Νάντια Γιαννακοπούλου, και είναι περίπου όσοι διαθέτει και ο Βενιζέλος (Κωνσταντινόπουλος, Γρηγοράκος, Λιντζέρης και Κουκουλόπουλος). Ο Λοβέρδος έχει όμως και το Χρυσοχοΐδη μαζί του.

Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης δεν άφησαν το καρφί περί κυβερνησιμότητας αναπάντητο, διέρρευσαν αμέσως, ότι δεν ήξεραν τίποτε για τις αλλαγές που ετοίμαζε ο Βενιζέλος. Ο Λοβέρδος χτύπησε και στο «Θέμα» λέγοντας ότι «θα μιλήσει όταν έρθει η ώρα». Και ενώ προδιαγράφεται η επόμενη σύγκρουση για την ηγεσία, το ΠΑΣΟΚ φυλλοροεί.

Ο Ραγκούσης ετοιμάζεται, όχι να διεκδικήσει την ηγεσία αλλά να κινηθεί προς τα έξω, σε ένα νέο σχηματισμό. Η Άννα Διαμαντοπούλου ψάχνεται να κάνει το ίδιο. Ο Τσίπρας καλπάζει στο λαϊκό ρεύμα. Το μόνο που μπορεί να απαντήσει σε όλα αυτά άμεσα ο Βενιζέλος είναι να μαζέψει τον… Καστανίδη.  Θέλει και ρώτημα, ότι πιστεύει, πως το σύμπαν έχει συνωμοτήσει εναντίον του;      

Θέμης Δαγκλής  


σχετικα αρθρα