«Η χώρα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε συγκεκριμένες αποφάσεις... Προφανώς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι τα αποθεματικά δεν επαρκούν ούτε καν για μια προεκλογική περίοδο. Πρέπει οι δυνάμεις εκείνες που συνειδητοποιούν την κρισιμότητα της στιγμής, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τους πολίτες στην κάλπη και να προχωρήσουν άμεσα στον σχηματισμό κυβέρνησης» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 9,84. «Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι έχουμε δύο επιλογές μπροστά μας. Η μια επιλογή είναι η έξοδός μας από το ευρώ και η επιστροφή μας σε ένα νέου τύπου εθνικό νόμισμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και βλέπουμε ότι η Ευρώπη πυρετωδώς ετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο. Και η δεύτερη επιλογή είναι να μην αφήσουμε τις θυσίες αυτών των τελευταίων ετών να πάνε χαμένες. Βλέπουμε ότι η Ευρώπη διαρκώς αλλάζει. Η νίκη Ολάντ σηματοδοτεί μια αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη. Άλλωστε και οι γερμανικές εκλογές χθες και η ήττα της κ. Μέρκελ στη Ρηνανία, δείχνει ότι πράγματι οι πολίτες της Ευρώπης αρχίζουν και πιέζουν σε μια νέα κατάσταση, που σημαίνει ότι πρέπει σε αυτή την κατάσταση η χώρα μας να είναι μέσα...» τόνισε.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε ότι  «δεν μπορεί να λέει κάποια πολιτική δύναμη “εγώ αν δεν μπει η άλλη πολιτική δύναμη, δεν μπαίνω”. Ο καθένας αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες. Μπαίνει ή δεν μπαίνει. Τις κουμπάρες παίζουμε μεταξύ μας»;

«Ας είμαστε ελάχιστα σοβαροί και, κυρίως, ας σεβαστούμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Ο λαός αποφάσισε να πει στις πολιτικές δυνάμεις “συνεργαστείτε”, αυτό ακριβώς που ζήτησε ο λαός οφείλουμε σε μια δημοκρατία να το σεβαστούμε και να συνεργαστούμε και να αναζητήσουμε πάση θυσία λύση. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αντιληφθεί, ότι δεν μπορεί κανείς να βγει από το Προεδρικό Μέγαρο, εάν δεν πάρει τις ευθύνες που του αναλογούν και σχηματιστεί κυβέρνηση, για να περισώσουμε ό,τι έχει απομείνει σε αυτό τον τόπο... Προφανώς, αν αφεθούμε στον κατήφορο, εκεί πρέπει να αναληφθούν γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες, για να δούμε τι μπορεί να γίνει από εδώ και έπειτα. Αλλά, αυτό που λέμε, να ξέρουμε ότι είναι απλώς διαχείριση μιας πολύ άσχημης κατάστασης, που θα ευθύνεται ένα πολιτικό κόμμα, το οποίο δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες. Είτε για λόγους ηλικίας, είτε για λόγους διαφορετικότητας, αντισυστημικότητας. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις κάθονται και συζητάνε διαρκώς την στάση του ενός κόμματος. Δεν θέλει, δεν θέλει. Δεν παίζει το παιχνίδι της σοβαρότητας, δεν το παίζει. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που σέβονται τη Δημοκρατία και τους θεσμούς και κυρίως την κάλπη, ας προχωρήσουν...  Δε θα έπρεπε η πολιτική ζωή του τόπου αυτή την στιγμή να βρίσκεται σε αδιέξοδο, εξαιτίας ενός κόμματος και ενός ποσοστού, το οποίο -εν πάση περιπτώσει-, δεν είναι πλειοψηφικό, ούτε αυτοδυναμίας. Είναι δικαίωμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α να λέει “δεν συμμετέχω, δεν επιθυμώ να μπω σε αυτή την διαδικασία”. Έχει μια άλλη νοοτροπία, τελείως διαφορετική από ό,τι φαίνεται. Δεν έχει τη νοοτροπία που έχουμε εμείς οι υπόλοιποι, να φτιαχτεί κυβέρνηση πάση θυσία, να ανταποκριθούν οι πολιτικοί αρχηγοί στα θεσμικά τους καθήκοντα, να πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχει μια νοοτροπία διαφορετική και λέει ότι όποια οικογένεια έχει πάνω από 1500 – 1700 ευρώ, έλεγε ο επικεφαλής του Επικρατείας, να του πάρουμε και από 100 ευρώ. Αυτή είναι μια άλλη διαχείριση της κατάστασης...» είπε μεταξύ άλλων.