Ο Κάρολος Παπούλιας θέλει μια κυβέρνηση τύπου Μόντι για την Ελλάδα, έστω και για μερικούς μήνες. Η ιδέα δεν έχει οπαδούς. Στην σύσκεψη των τριών (Σαμαράς, Κουβέλης, Βενιζέλος) απορρίφτηκε μετά πολλών επαίνων.
Από τα πρακτικά προκύπτει, ότι ο Παπούλιας προσπάθησε να συζητήσει το θέμα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και εισέπραξε αρνήσεις. Μόνο η Αλέκα Παπαρήγα, που όμως δεν θέλει να στηρίξει καμιά κυβέρνηση, έδειξε πιο ανοιχτή με την ιδέα, να αναλάβουν δημόσιες θέσεις άνθρωποι που ξέρουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν, ειδικά μάλιστα όταν είναι να ετοιμάσουν εκλογές. Επισήμανε μάλιστα, ότι ο Γιάννης Ραγκούσης ως υπουργός Εσωτερικών τα είχε κάνει μπάχαλο, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Τάσσου Γιανίτση.

Ο Φώτης Κουβέλης απέρριψε την πρόταση ως «χρεοκοπία της πολιτικής». Ο Σαμαράς αντιπρότεινε να εξετάσουν την πρόταση Καμμένου – το περίφημο σχέδιο Β περί ανοχής - εισηγήθηκε μάλιστα να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον κ. Καμμένο και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας νωρίτερα από την σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών σήμερα το μεσημέρι.    

Ο Βενιζέλος, που είχε ενημερωθεί για την πρόταση Παπούλια έκανε κάτι πιο ριζοσπαστικό. Κάλεσε όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και την Άννα Διαμαντοπούλου (αυτό αποτελεί είδηση, μόνο τη Διαμαντοπούλου) και έβαλε το θέμα σε συζήτηση. Το απέρριψαν ομοφώνως με το επιχείρημα, πως αν αναλάβουν οι τεχνοκράτες, έστω και για λίγους μήνες και αποτύχουν, ποιός θα αναλάβει την ευθύνη;  

Ο Παπούλιας πάντως θα επιμείνει στην πρόταση του. Οι δύο γύροι με τους πολιτικούς αρχηγούς τον έπεισαν ότι με τους πολιτικούς δεν υπάρχει προκοπή και ότι μόνον τεχνοκράτες μπορούν να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα, το οποίο έχοντας μιλήσει με τον Ρομπάι και τον Γιούνκερ (εξ΄ού και οι δηλώσεις Γιούνκερ  να μην κουνάμε το δάχτυλο στους Ελληνες) ο Παπούλια ξέρει ότι είναι η μόνη εγγύηση για την ομαλή ροή της χρηματοδότησης.  

Ο Παπούλιας είναι εξαιρετικά ανήσυχος. Στους αρχηγούς είπε, ότι ο κίνδυνος είναι πραγματικός.

«Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως. Έχω ενημερωθεί τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και από τον Υπουργό Οικονομικών για την ταμειακή κατάσταση της χώρας και για τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος εάν συνεχιστούν οι αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες λόγω της ανασφάλειας που γεννά στους πολίτες η πολιτική κατάσταση». Λίγες ώρες αργότερα, είχε ένα διάλογο με τον Κουβέλη, αποκαλυπτικό του πόσο φοβάται ο Πρόεδρος την κατάρρευση από ατύχημα.

«Πάμε σε εκλογές, αν φτάσουμε στις εκλογές» του είπε. «Αν φτάσουμε σε εκλογές», απάντησε και ο Κουβέλης που είχε προηγουμένως ενημερωθεί για τα δεδομένα.  

Η πρόταση Παπούλια αναμένεται να απορριφθεί με τη σειρά της από όλους σήμερα και ο Παπούλιας θα αναγκαστεί να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο Θεός βοηθός…    

Θέμης Δαγκλής