Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτελέσμα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια η κρίσιμη συνεδρίαση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκτός της Χρυσής Αυγής, σε μία ύστατη προσπάθεια για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αύριο στη μία το μεσημέρι συγκαλείται εκ νέου σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές,όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. 
H σύσκεψη οδηγήθηκε σε ναυάγιο ενώ το κλίμα δυναμιτίστηκε όταν άρχισαν οι κόντρες μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Βενιζέλου και των Αντώνη Σαμαρά και Πάνου Καμμένου για το non paper. 
O κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο για το ομόλογο που λήγει σήμερα, και ο κ. Βενιζέλος τού απάντησε: «Έχεις μέντορα τον Αλέκο Αλαβάνο που διαφωνεί μαζί σου». 
Στη σύσκεψη υπήρξε πρόταση του Πάνου Καμμένου να στηριχθεί κυβέρνηση βάσει του σχεδίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων με πρωθυπουργό τον ίδιο, αλλά η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Κάρολος Παπούλιας ανέφερε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης προσωπικοτήτων.  
Εξερχόμενος ωστόσο από το Προεδρικό Μέγαρο ο Πάνος Κάμμενος τόνισε ότι «Προτιμούν τους δανειστές από την εθνική λύση». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε ερώτηση δημοσιογράφων δήλωσε χαρακτηριστικά «τελειώσαμε». 
Δηλώσεις από τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου, θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.  Στη Συγγρού ο Αντώνης Σαμαράς. 

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια συμμετέχουν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Πάνος Καμμένος και ο Φώτης Κουβέλης. Η κ. Παπαρήγα με ανακοίνωσή της ενημέρωσε πως δεν θα συμμετάσχει στη σύσκεψη, ενώ ο κ. Μιχαλολιάκος δεν εκλήθη.

Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος προσερχόμενος στη συνάντηση αναφέρθηκε και στο περιστατικό με το non paper. «
Ο λαός με την ψήφο του έδωσε εντολή για απαλλαγή από το μνημόνιο με κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Για να γίνει κυβέρνηση, δεν θα γίνει ούτε με προβοκάτσιες ούτε με μεθόδους του χθες», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι κατέθεσε την πρότασή του με τα επτά σημεία, τα οποία αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και απαίτηση.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρέθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η πρόταση περί κυβέρνησης προσωπικοτήτων, η οποία άρχισε να συζητάται κατά τη χθεσινή κοινή σύσκεψη μεταξύ των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η σύσκεψη της Δευτέρας ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μία ώρα και κατέληξε με στη συναπόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών να συζητηθεί η πρόταση Παπούλια για κυβέρνηση προσωπικοτητών υπό διευρυμένη σύνθεση.
Ο Πάνος Καμμένος τελικά δεν πέρασε σήμερα το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου στη μία το μεσημέρι όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο, ωστόσο κλήθηκε να συμμετάσχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών από κοινού με τους Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. 

Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα δεν αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Παπούλια επισημαίνοντας ότι «η θέση του ΚΚΕ είναι αντίθετη με τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, ανεξαρτήτως της ονομασίας που αυτή θα πάρει». Παρών στο νέο γύρο διαβουλέυσεων ήταν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει τροποποιηθεί στο ελάχιστο η αρχική θέση του κόμματος.

Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν με χθεσινές τους δηλώσεις για την προοπτική σχηματισμού μίας τέτοιας κυβέρνησης, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αντίθετος εμφανίστηκε εξαρχής ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος χαρακτήρισε «ήττα της πολιτικής» ένα τέτοιο ενδεχόμενο ξεκαθαρίζοντας ότι σήμερα θα υποστηρίξει σχήμα οικουμενικής κυβέρνησης.

Σχετικά θέματα:

Παπούλιας: Ο κ. Καμμένος έδωσε κείμενο με σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης στους πολιτικούς αρχηγούς

Η πολιτική ασυνεννοησία «κοκκίνισε» σε λίγα λεπτά το ταμπλό στο Χ.Α.