Στο δύσκολο έργο αυτών που θα συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον Βήμα FM, αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να μπει μέσα στη κυβέρνηση. Είναι προφανές από τη στάση του ότι στοχεύει στις επόμενες εκλογές, νομίζοντας πως θα πάρει καλύτερα ποσοστά. Θα ήθελα να ξέρω, αν πάρει κάποια πολύ καλύτερα από όσα, ενδεχομένως, περιμένει, τι θα τα κάνει αυτά τα ποσοστά. Διότι φαίνεται ότι ούτε το 16-17% που πήρε δεν μπορεί να διαχειριστεί. Αν πάρει πολύ περισσότερο με τις υποσχέσεις που έχει δώσει, διερωτώμαι τι θα το κάνει αυτό το ποσοστό» τόνισε.

Για το πολιτικό κόστος ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «όποιος μπει στην επόμενη κυβέρνηση θα έχει ένα πολιτικό κόστος να πληρώσει, διότι ο δρόμος θα είναι ανηφορικός. Αλλά να το πληρώσει 1000 φορές αυτό το πολιτικό κόστος. Όπως το πληρώσαμε κι εμείς με τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δε είναι δυνατό να είμαστε μέσα στο νερό και να φοβόμαστε μην βραχούμε. Δεν μπορεί να παριστάνουμε τους προπονητές της εξέδρας και να λέμε το ένα δε μου αρέσει, το άλλο δε μου αρέσει, κάντο αλλιώς… Έλα, κύριε, να πάρεις τις ευθύνες, ας καθίσουμε όλοι μαζί, να κόψουμε τις γωνίες από τις θέσεις μας από το πρόγραμμά μας, να πάμε να διαπραγματευτούμε όλοι μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή με την τρόικα, να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, και όλοι μαζί, ενδεχομένως, να πετύχουμε καλύτερα πράγματα. Αλλά δεν μπορεί να συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις με τις  κλασικές  λογικές».

Για την ένωση της Κεντροδεξιάς ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «έχει γίνει ένα άνοιγμα από την πλευρά της ΝΔ, πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση. Βεβαίως, αν πάμε σε εκλογές, όλα αυτά θέλουν περίσκεψη, προσοχή και σοβαρότητα αλλά και μεγάλη ταχύτητα. Κατά την άποψη μου θα έπρεπε να γίνει αυτή η προσπάθεια ταχύτατα, να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής, διότι δεν πρέπει να δώσουμε και την εντύπωση πως είμαστε ένα «πολιτικό σούπερ μάρκετ», που λέμε διαφορετικά πράγματα, με αυτό τον τρόπο θα χάναμε την αξιοπιστία μας. Αλλά πιστεύω ότι οι διαφορές δεν είναι μεγάλες , αν καθίσουμε όλοι μαζί να συζητήσουμε. Να γίνει αυτό το ευρωπαϊκό μέτωπο, όπως έχει ονομαστεί από διάφορες πλευρές, και θεωρώ πως πρέπει από τώρα να ξεκινήσει η προσπάθεια, είτε με κάποιες ομάδες εργασίας, με όποιες μεθόδους επιλεγούν, με περίσσευμα καρδιάς από όλους, να βρεθεί μια λύση που δεν θα είναι μόνο για την ευρύτερη παράταξη –προφανώς και για την ευρύτερη παράταξη θα είναι- αλλά θα είναι κυρίως μια λύση για την Ελλάδα».