Σήμερα αναμένεται να αποφασισθεί ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Τι προβλέπει όμως το Σύνταγμα για τον ρόλο της κυβέρνησης αυτής και τη διενέργεια των νέων εκλογών; Μετά από αυτό και εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταλήξει τελεσίδικα ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή τότε θα αρχίσει νέα διαβούλευση με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων επιδιώκοντας σε πρώτη φάση το σχηματισμό κυβέρνησης που θα διενεργήσει εκλογές

Εαν θα σταθεί δυνατό να συμφωνήσουν τα κόμματα ή να συναινέσουν τα κόμματα σε έναν πρωθυπουργό που θα διενεργήσει τις εκλογές τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει άλλη λύση από το να ορίσει σαν πρωθυπουργό έναν από τους τρεις προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας ξεκινώντας από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι επικεφαλής των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων είναι οι Ρένα Ασημακοπούλου (Αρειος Πάγος), Παναγιώτης Πικραμμένος (Συμβούλιο της Επικρατείας) και Ιωάννης Καραβοκύρης (Ελεγκτικό Συνέδριο).

Αύριο στις 11 το πρωί πραγματοποιείται η ειδική συνεδρίαση της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μάη, με μόνο θέμα στην ημερήσια διάταξη την ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων βουλευτών.

Την Παρασκευή σε νέα συνεδρίαση και πάλι στις 11 π.μ. η Βουλή θα εκλέξει τον πρόεδρό της και τους αντιπροέδρους του σώματος. Στη συνέχεια θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών, οι οποίες κατά το Σύνταγμα πρέπει να γίνουν το αργότερο μέσα σε 30 ημέρες από τη διάλυση της Βουλής.

Αυτή η κυβέρνηση θα διενεργήσει εκλογές. Οταν σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση θα διαλυθεί η Βουλή κατά τη γνώμη μου αφού πρώτα συνέλθει την Πέμπτη στις 17 Μαϊου και αφού συγκροτηθεί σε Σώμα την Παρασκευή 18 Μαϊου.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης. Αυτό σημαίνει ότι η σειρά των υποψηφίων βουλευτών στα νέα ψηφοδέλτια θα καθοριστεί από τα κόμματα και η εκλογή τους θα γίνει με αυτή τη σειρά, σε συνάρτηση με τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγει το κάθε κόμμα σε κάθε περιφέρεια.