Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ η τελετή ορκωμοσίας του νέου υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου, ενώ σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά η συνάντηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού με τον Λουκά Παπαδήμο

Τη βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της χώρας εξέφρασε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά τη συνάντησή του με τον Π. Πικραμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να εκπληρώσει η Ελλάδα τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να εφαρμοστούν οι πολιτικές που θα διασφαλίσουν την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα.

Από την πλευρά του ο κ. Πικραμμένος αναγνώρισε ότι αναλαμβάνει δύσκολο ρόλο σε δυσχερή περίοδο ενώ συμφώνησε ότι χρειάζονται συνθήκες ηρεμίας και τάξεως.

Παράλληλα τόνισε ότι πρόκειται για μία υπηρεσιακή κυβέρνηση με αποκλειστικό σκοπό τη διενέργεια εκλογών ώστε να εκφραστεί ο ελληνικός λαός και να δοθεί η ευκαιρία να σχηματιστεί κυβέρνηση.
 
Τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης ορκίζονται αύριο στις 10 το πρωί και θα ακολουθήσει στις 11 η ορκωμοσία των βουλευτών παρουσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. 


Ποιος είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός 

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και είναι γιός του Όθωνα Πικραμμένου, ιδιοκτήτη της «Εταιρίας Ελληνικού και Ξένου Τύπου», με καταγωγή από την Πάτρα. Σπούδασε νομικά στην Νομική Σχολή Αθηνών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο το Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Παρισίων ΙΙ (Paris II).
 
Η δικαστική του καριέρα άρχισε και τυπικά με τον διορισμό του στις 5 Ιουνίου 1976 ως εισηγητή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δύο χρόνια αργότερα προήχθη σε πρωτοδίκη, το 1981 σε πάρεδρο και το 1993 σε σύμβουλο. Το 2007 προήχθη σε αντιπρόεδρο υπαγόμενος στο Ε΄ τμήμα του ΣτΕ, ενώ το 2010 ανέλαβε την προεδρία του ανώτατου δικαστηρίου. Η θητεία του εκπνέει τον Ιούνιο του 2012 όταν και θα ακολουθήσει η συνταξιοδότησή του. 
 
Ο Παναγιώτης Πικραμμένος την περίοδο 1992-1993 εργάστηκε στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, ενώ την περίοδο  2005-2010 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Έχει πάρει μέρος σε αρκετές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές καθώς και σε πολλές σημαντικές αποφάσεις του Ε' τμήματος του ΣτΕ.
 
Έκρινε αντισυνταγματική την προσωποκράτηση για χρέη, ενώ ήταν εισηγητής στην υπόθεση του δασικού νόμου (2003), στην υπόθεση του Μουσείου της Ακρόπολης και στην υπόθεση του γηπέδου της ΑΕΚ, απαγορεύοντας την κατασκευή του.

Παράλληλα, ήταν εισηγητής στην προστασία της Λαυρεωτικής από οικοδομικές επεκτάσεις, ενώ τέλος, στην υπόθεση των ταυτοτήτων είχε υποστηρίξει ότι το Σύνταγμα δεν επιβάλλει, αλλά ούτε απαγορεύει την υποχρεωτική ή προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος σε αυτές.