current views are: 1

17 Μαΐου 2012
Δημοσίευση03:54

Στην τελική φάση οι διεργασίες για επανένωση της Κεντροδεξιάς

Σε συμφωνία δείχνουν να καταλήγουν οι επαφές που εξελίχθηκαν στο παρασκήνιο τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και την Ντόρα Μπακογιάννη με τον πρόεδρο της ΝΔ να φαίνεται ότι έχει κάνει πλέον καθαρό άνοιγμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο της οικοδόμησης ενός κοινού μετώπου της κεντροδεξιάς.

Δημοσίευση 03:54’
αρθρο-newpost

Σε συμφωνία δείχνουν να καταλήγουν οι επαφές που εξελίχθηκαν στο παρασκήνιο τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και την Ντόρα Μπακογιάννη με τον πρόεδρο της ΝΔ να φαίνεται ότι έχει κάνει πλέον καθαρό άνοιγμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο της οικοδόμησης ενός κοινού μετώπου της κεντροδεξιάς.

Σε συμφωνία δείχνουν να καταλήγουν οι επαφές που εξελίχθηκαν στο παρασκήνιο τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και την Ντόρα Μπακογιάννη με τον πρόεδρο της ΝΔ να φαίνεται ότι έχει κάνει πλέον καθαρό άνοιγμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο της οικοδόμησης ενός κοινού μετώπου της κεντροδεξιάς. Σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που υπάρχουν αλλά και –περισσότερο- τα νοήματα που προκύπτουν πίσω από τις λέξεις (οι επιτελείς του Προέδρου της ΝΔ ξεκαθαρίζουν ότι «το θέμα το χειρίζεται ο ίδιος ο Σαμαράς), πιθανώς να έχει «κλειδώσει» η συμφωνία, δεδομένης της σύγκλισης που υπάρχει ανάμεσα στα δύο κόμματα για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Δεν αποκλείεται, καθώς φαίνεται, να έχει βρεθεί το πεδίο της συμφωνίας η οποία περιλαμβάνει την ένταξη σε εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ (δεδομένου ότι ως είναι γνωστό, οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με λίστα) των τριών βουλευτών της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» –των κ.κ. Κοντογιάννη, Αυγενάκη και Μαρκογιαννάκη- όχι όμως και της ίδιας της κυρίας Μπακογιάννη.

Αν επαληθευτεί τελικώς η πληροφορία, καθίσταται φανερή η διάθεση που υπάρχει από πλευράς και των δύο αρχηγών να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον της συμφωνίας στο σημείο που ανέπτυξε από την αρχή ο κ. Σαμαράς απευθύνοντας κάλεσμα στις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, το ζήτημα δεν αφορά σε πρόσωπα.

Από την άλλη πλευρά αναδεικνύεται και η πρόθεση της κ. Μπακογιάννη να εμφανιστεί ως πέρα και πάνω από αξιώματα, επιβεβαιώνοντας παράλληλα αυτό που η ίδια φέρεται να επιστεύεται σε συνομιλητές της, ότι το ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι η προσωπική πολιτική τύχη του καθενός. Ωστόσο, είναι προφανές ότι, αναλόγως και του εκλογικού αποτελέσματος, η κυρία Μπακογιάννη θα αξιοποιηθεί μετεκλογικά.

Άγνωστο παραμένει ακόμη το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΛΑ.Ο.Σ. και τον Γ. Καρατζαφέρη αν και φαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή το παρασκήνιο είναι εξίσου έντονο. Χθες, ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου του κόμματος, άφηνε περιθώρια για πολλαπλές ερμηνείες: «Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ενός σταλινισμού. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, έχει δώσει εξετάσεις ότι μπορεί να είναι το αποτελεσματικό ανάχωμα». Λίγο αργότερα όμως, ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης δήλωνε «μόνος μου έχτισα το κόμμα και μόνος μου θα το ξαναχτίσω»…

Ενδεικτικό ίσως της κατεύθυνσης προς την οποία κινούνται οι παρασκηνιακές συζητήσεις ανάμεσα σε Σαμαρά και
Καρατζαφέρη είναι και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν έχει συγκαλέσει σύσκεψη των στελεχών του κόμματος, μετά και το ναυάγιο του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κομματική στρατηγική στο δρόμο προς τη νέα κάλπη.

Τέλος, ένα ακόμη ζήτημα που εξετάζεται από την Συγγρού είναι η περίπτωση του Στέφανου Μάνου αν και, όπως από την πρώτη στιγμή της πρόσκλησης Σαμαρά για τη συνένωση της ευρύτερης κεντοδεξιάς είχε γράψει το Newpost.gr, η πολιτική διαδρομή –υπενθυμίζεται ότι έχει περάσει και από το ΠΑΣΟΚ- αλλά και οι ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις του κ. Μάνου, περιορίζουν δραστικά τα περιθώρια συνεργασίας.

Πάντως, τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί, υπό την αυστηρή προϋπόθεση όμως ότι κεντρικός ιδεολογικός άξονας της ΝΔ θα παραμείνει ο κοινωνικός φιλελευθερισμός.

Πάνος Ρασσιάς

Σχετικά Θέματα:

Σαμαράς: Με την αλαζονεία του ο ΣΥΡΙΖΑ σέρνει τη χώρα σε εκλογές 


σχετικα αρθρα