Η υπηρεσιακή κυβέρνηση ήταν ένα προϊόν συμβιβασμού, ανάμεσα σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Ακόμα και έτσι πάντως, είναι μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, από ανθρώπους που ο καθένας έχει δρέψει δάφνες στον τομέα του και πάνω κάτω στο μοντέλο που θα ήθελε ο Παπαδήμος, αν τον άφηναν.  
Στελέχη όπως ο Γιώργος Ζαννιάς που παρέμεινε και επί Λουκά Παπαδήμου επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων ή ο Γιάννης Στουρνάρας τον οποίο θα ήθελε να έχει στην κυβέρνηση του (είχε συζητηθεί το όνομα του το Νοέμβριο αλλά δεν πήγε τελικά). Ο κ. Ζανιάς (Οικονομικών) έχει χειριστεί όλη την υπόθεση του μνημονίου και γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια, ο Στουρνάρας (Ανάπτυξης) αποτελεί προνομιακό συνομιλητή των Ευρωπαίων.    

Ο Πέτρος Μολυβιάτης ως υπουργός Εξωτερικών δεν χρειάζεται συστάσεις. Ούτε ο Λευτέρης Οικονόμου στο Προστασίας του Πολίτη. Ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης (Δημόσιας Διοίκησης) έχει χρηματίσει επικεφαλής της ΕΥΠ, ο Φράγκος Φραγκούλης ως πρώην αρχηγός ΓΕΣ γνωρίζει το Άμυνας, η πείρα του Γρηγόρη Τσάλτα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης και την Έδρα Jean Monnet θα αποδειχτεί χρήσιμη στις περίπλοκες ευρωπαϊκές εμπλοκές των Περιβαλλοντικών και Ενεργειακών μας θεμάτων.

Στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων πάει ένας ειδικός, ο καθηγητής του ΕΜΠ Σίμος Σιμόπουλος, το υγείας το ίδιο, το οποίο αναλαμβάνει ο πρύτανης της Ιατρικής κ. Χρήστος Κίττας. Η Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου στο Παιδείας, ο Αντώνης Ρουπακιώτης στο Εργασίας, ο Ναπολέων Μαραβέγιας στο Γεωργίας, ο Χρήστος Γεραρής στο Δικαιοσύνης, η Τατιάνα Καραπαναγιώτη στο Πολιτισμού, και ο Αντώνης Αργυρός (Επικρατείας) συμπληρώνουν την εικόνα.    

Βεβαίως, όλα αυτά τα ταλέντα που μαζεύτηκαν σε αυτήν την κυβέρνηση θα μείνουν αχρησιμοποίητα, η κυβέρνηση Πικραμμένου τρέχουσα διαχείριση θα κάνει, αποφάσεις δεν θα πάρει.

Είναι ειρωνίας άξιον όμως ότι οι πολιτικοί αρχηγοί, που σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών το Νοέμβριο, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συμφωνήσουν στους τεχνοκράτες το Μάιο, σε μια κυβέρνηση χωρίς αρμοδιότητες. Οι λάθος προτεραιότητες τη λάθος στιγμή, όπως πάντα σε αυτή τη χώρα...

Ποιοι είναι οι 16 νέοι υπουργοί


Υπουργός Οικονομικών
Γιώργος Ζανιάς

Ο Γιώργος Ζανιάς (στην πάνω σειρά πρώτος από αριστερά) επιστρέφει στη θέση του υπηρεσιακού υπουργού στο υπουργείο Οικονομικών όπου τα δυόμιση τελευταία χρόνια ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων συμμετείχε σε όλα τα κρίσιμα Συμβούλια Υπουργών Οικονομικών. Πριν από λίγες ημέρες τοποθετήθηκε στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος ενώ ανεπίσημα παρακολούθησε το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας στο πλευρό του Φίλιππα Σαχινίδη. Ηταν το δεξί χέρι του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Υπουργείο Οικονομικών και εκπροσωπούσε την Ελλάδα στην ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών στο Euro Working Group. Είναι καθηγητής στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών, έχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Υπουργός Εξωτερικών

Πέτρος Μολυβιάτης

Σε γνώριμα λημέρια ξαναβρίσκεται ο Πέτρος Μολυβιάτης (στην πάνω σειρά δεύτερος από αριστερά) αφού διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών το 2004 στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή και παρέμεινε ως τον Φεβρουάριο του 2006. Είναι Πρέσβης και υπηρέτησε στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν γενικός διευθυντής του πολιτικού του γραφείου ενώ για δύο πενταετίες χρημάτισε γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας ως το 1995.

Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Γιάννης Στουρνάρας

Γνώριμο πρόσωπο στον χώρο της Οικονομίας είναι ο Γιάννης Στουρνάρας (στην πάνω σειρά τρίτος από αριστερά) αφού υπήρξε Πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, μέλος του ΟΔΔΗΧ, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων του Υπουργείου Οικονομίας, αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ. Σήμερα είναι γενικός διευθυντής του κέντρου οικονομικών ερευνών ΙΟΒΕ με σημαντική παρέμβαση στα οικονομικά πράγματα της χώρας. Είναι καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιεύει σε μεγάλα οικονομικά περιοδικά.

Υπουργός Εσωτερικών

Αντώνης Μανιτάκης

Θα αναλάβει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών του Ιουνίου ο κ. Αντώνης Μανιτάκης (στην πάνω σειρά τέταρτος από αριστερά) μετά την άρνηση του Τάσου Γιαννίτση να παραμείνει στο υπουργείο. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου και διδάσκει. Εχει επίσης διδάξει στο Μονπελιέ, στο Παρίσι και στη Ρώμη και στο Πρίσνστον των Ηνωμένων Πολιτειών. Εχει διατελέσει αναπληρωτής πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και από τον περασμένο Μάρτιο αναδείχθηκε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Λευτέρης Οικονόμου

Σταθερά παρών σε όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις αναδεικνύεται ο κ. Λευτέρης Οικονόμου (στην κάνω σειρά πρώτος από αριστερά) χάρι στο υπερκομματικό προφίλ που έχει δημιουργήσει στην Ελληνική Αστυνομία. Αρχηγός της Ελ.ΑΣ, ορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου τον περασμένο Οκτώβριο και χάρη στις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη ορίστηκε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και είχε αναλάβει να υλοποιήσει το πρόγραμμα των κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών.

Υπουργός Εθνικής Αμυνας

Φραγκούλης Φράγκος

Επτά μήνες μετά την αποστράτευσή του από τον Πάνο Μπεγλίτη, ο κ. Φραγκούλης Φράγκος (στην κάνω σειρά δεύτερος από αριστερά) ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Αμυνας. Αποστρατεύτηκε ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού , ενώ πολλοί πίστευαν ότι θα ήταν ο επόμενος αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Το προσωνύμιό του είναι ''στρατηγός αράχνη'' αφού το 2004 με τον τίτλο του υποστρατήγου ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθυντή Διακλαδικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών. Παραμονές των εκλογών του 2009 ανέλαβε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, με δύο μεταπτυχιακούς τίτλους στο Πάντειο πανεπιστήμιο και διδάκτωρ Γεωπολιτικής του Ιονίου πανεπιστημίου.

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού

Τατιάνα Καραπαναγιώτη

Υπήρξε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, όταν τον Φεβρουάριο του 2012 κλήθηκε να αντικαταστήσει τη Μάγια Τσόκλη που είχε παραιτηθεί. Φωτογράφος στο επάγγελμα, η κυρία Καραπαναγιώτη (στην κάνω σειρά τρίτη από αριστερά) είναι κόρη του Λέοντα Καραπαναγιώτη, εκλιπόντος διευθυντή της εφημερίδας Τα Νέα. Εχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Χρήστος Γεραρής

Ο Χρήστος Γεραρής (στην κάνω σειρά τέταρτος από αριστερά) είναι ο δεύτερος δικαστής της κυβέρνησης, μετά τον Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο. Εχει θητεύσει πολλά χρόνια στα δικαστικά έδρανα και έφτασε μεχρι το βαθμό του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2005, ενώ στη συνεχεια τοποθετήθηκε επικεφαλής της Αρχής για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Ανθρωπος με εμπειρία και γνώση ο κ. Γεραρής σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακά στο κοινοτικό δίκαιο στο Παρίσι.

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Αντώνης Ρουπακιώτης

Διάσημος εργατολόγος Αντώνης Ρουπακιώτης (στην κάνω σειρά πέμπτος από αριστερά) είναι ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που αναλαμβάνει σήμερα καθήκοντα υπουργού Εργασίας. Η εμπειρία του στον κλάδο των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτέλεσε πρόκριμα για την τοποθέτησή του στο κρίσιμο αυτό υπουργείο. Τα τελευταία χρόνια είναι μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και έχει λάβει μέρος στην έκδοση γνωμοδοτήσεων και αποφάσεων της Αρχής. 

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Παύλος Αποστολίδης 

Ο υπηρεσιακός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης γεννήθηκε το 1942. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής. Μπήκε στο διπλωματικό σώμα σε ηλικία 23 ετών. Στη διάρκεια της πορείας του πέρασε από πολλές σημαντικές θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ήταν σύμβουλος στην πρεσβεία στην Άγκυρα, στην Κύπρο αλλά και του μόνιμου αντιπροσώπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1999 ο Κώστας Σημίτης τον έχρισε επικεφαλής της ΕΥΠ με μια... ειδική αποστολή: να αναδιοργανώσει την υπηρεσία μετά την υπόθεση Οτσαλάν που έπληξε την εικόνα της. 

Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Γρηγόριος Τσάλτας 

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Πρόεδρος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατέχει Doctorat D’Etat en Droit (ομοφώνως άριστα) στο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Νομικών και Οικονομικών Επιστημών της Νίκαιας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Institut Europeen des Hautes Etudes Internationales του Πανεπιστημίου της Νίκαιας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο με ειδίκευση στο Δίκαιο της Ανάπτυξης από το Institut du Droit de la Paix et du Developpement του Πανεπιστημίου της Νίκαιας και πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από την Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.  

Υπουργός Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων
Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου 
Είναι σύζυγος του Νίκου Κιάου, δημοσιογράφου και πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΑ. Είναι μια από τις... εκπλήξεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αφού θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο ότι στο υπουργείο Παιδείας θα έμενε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης. Έχει σπουδάσει νομικά. Είναι εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όπου έχει διατελέσει ως αντιπρόεδρος.  

Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Σίμος Σιμόπουλος
 

Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (1970). Εχει κάνει Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου από το οποίο του έχουν απονεμηθεί οι τίτλοι Diploma of Imperial College και Ph.D in Mechanical Engineering (1978). Έχει διατελέσει επανειλημμένα αναπληρωτής Πρόεδρος και Πρόεδρος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας (1996-97 & 2004-Σήμερα). Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, της Διεθνούς Εταιρείας Ακτινοφυσικής και της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Εκπροσωπεί, από το 1992, την Ελλάδα στον Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας του ΟΟΣΑ. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Πρόεδρος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π. (1993-1997), Πρόεδρος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π. (1999-2001 & 2003-2005), Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Ε.Μ.Π. (2000-2003), Μέλος του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΥΠΕΣ (2004-2006), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας ΟΑΣΑ και Πρόεδρος όλων των θυγατρικών του Εταιρειών ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ (Μάιος 2004 Αύγουστος 2006), Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (Αύγουστος 2006 Ιανουάριος 2009), Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής "Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας" (επελέγη για συγκεκριμένης διάρκειας θητεία, Μάιος 2009 Ιανουάριος 2010). Τον Ιούνιο 2010 εξελέγη Πρύτανης του ΕΜΠ. 

Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Χρήστος Κίττας


Ο νέος υπουργός Υγείας γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνοντας τις σπουδές του στο εξωτερικό. Το 1975 έγινε διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και το 1983 εξελέγη υφηγητής της παθολογικής ανατομικής στην ιατρική σχολή. Το 1983 εξελέγη επίκουρος καθηγητής, το 1990 αναπληρωτής και το 1993 καθηγητής ιστολογίας και εμβρυολογίας στην ίδια σχολή. Έχει διατελέσει πρόεδρος της ιατρικής σχολής, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού (2003-2006) και από το 2006 είναι πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των ταραχών τον Δεκέμβριο του 2008 υπέβαλε την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος για την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει τα κτίρια του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, την οποία όμως ανακάλεσε ύστερα από προσωπική παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Στις 6 Δεκεμβρίου 2009 δέχθηκε επίθεση με ξύλα και λοστούς από αντιεξουσιαστές που εισέβαλαν στην πρυτανεία με αποτέλεσμα να μεταφερθεί με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του υπέστη ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Για το περιστατικό ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας πρωτοδικών διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Λίγες μέρες αργότερα ο Χρ. Κίττας υπέβαλε την παραίτησή του από την πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ναπολέων Μαραβέγιας
 

Ο Ναπολέων Μαραβέγιας είναι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι από το 2000 Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε το 1955 στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Κεφαλλονιά. Σπούδασε Οικονομική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία στο Πανεπιστήμιο της Grenoble όπου απέκτησε D.E.A. και Doctorat d’ Etat (1983) με Άριστα και με υποτροφίες της Αγροτικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Α.Σ. Ωνάσης. Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με Παράσημο (2001) και έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια Ευρωπαϊκών χωρών. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στο χώρο της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και Πολιτικής.

Υπουργός Επικρατείας
Αντώνιος Αργυρός

Ένας από τους δικηγόρους που προσέφυγαν κατά του τέλους ακινήτων και ζήτησαν την άμεση κατάργησή του, χαρακτηρίζοντάς το αντισυνταγματικό έγινε υπουργός Επικρατείας. Έχει σπουδάσει νομικά και είναι καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συντονιστής στον Σύνδεσμο Διαμεσολάβησης Ελλάδος (ΣΥ.ΔΙ.ΕΛ), ο οποίος είναι ο θεσμικός αρμόδιος για εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών σε εθνικό επίπεδο, όπως η διαιτησία και ο συμβιβασμός.

 
Θέμης Δαγκλής