Το πρώτο κυβερνητικό αλαλούμ σημειώθηκε με αφορμή τη διαρροή της πληροφορίας ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς αποφάσισαν στο υπουργικό συμβούλιο να σταλούν άμεσα τα ΕΤΑΚ των ετών 2009 και 2010. Το πρωθυπουργικό γραφείο διέψευσε την σχετική είδηση, οι πληροφορίες όμως επιμένουν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες για το έτος 2009 είναι έτοιμα περίπου 200.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ενώ απλήρωτα μένουν 1.370.000 εξαιτίας λαθών και παραλείψεων στην εκκαθάριση του τέλους ακινήτων.

Όπως σημειώνει το «Πρώτο Θέμα» από τα 200.000 εκκαθαριστικά τα εκατό χιλιάδες είναι μηδενικά ή ποσού κατώτερου των 27 ευρώ και δεν εισπράττονται.

Εκατό χιλιάδες ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν συνολικά 70 εκατ. ευρώ με μέση τίμη φόρου 700 ευρώ, ο οποίος θα έπρεπε να έχει καταβληθεί μετρητοίς μέχρι τέλη Μαΐου.

Διάψευση του πρωθυπουργικού γραφείου

Το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει την ύπαρξη της εντολής του κ. Πικραμμένου προς τον κ. Ζανιά.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Με αφορμή πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ως προς τα λεχθέντα κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και προς αποκατάσταση της αλήθειας, διευκρινίζονται τα εξής:

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε πράγματι συζήτηση για την κατάσταση της Οικονομίας και για την πορεία των δημόσιων οικονομικών. Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα ενημερώσει λεπτομερώς, σύντομα, για την πορεία των εσόδων και των δαπανών, αφού προηγουμένως λάβει αναλυτικά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επισημάνθηκε επίσης ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός δεν πρέπει να δείξει σημάδια χαλαρότητας –όπως συνήθως συμβαίνει σε προεκλογικές περιόδους– ειδικά στις παρούσες συνθήκες.

Στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε αναφορά και στο ΕΤΑΚ, δίχως να υπάρξει αναλυτική εξέταση του θέματος και δίχως να δοθεί οιαδήποτε συγκεκριμένη εντολή από τον Πρωθυπουργό στον υπουργό Οικονομικών. Επίσης δεν συζητήθηκε το ζήτημα της χρονικής επάρκειας των ταμειακών διαθεσίμων.

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η διασπορά ανυπόστατων πληροφοριών και η καλλιέργεια πρόσθετης ανησυχίας στη δοκιμαζόμενη κοινωνία μόνο προβλήματα προκαλούν».