Μέσα σε ένθερμο και εγκάρδιο κλίμα έγινε η παράδοση- παραλαβή στο υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ του απερχόμενου υπουργού Τάσου Γιαννίτση και του νέου υπουργού καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη, ενώ και οι δύο άνδρες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το μέλλον της χώρας. 

Ο κ. Γιαννίτσης δήλωσε ότι ολοκλήρωσε την αποστολή του με την άψογη, όπως παραδέχθηκαν όλοι, διεξαγωγή των εκλογών της 6ης Μαΐου, ενώ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι του είχε προταθεί να παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών ή σε άλλο υπουργείο σημειώνοντας: «Δεν θέλησα να συνεχίσω, παρά το γεγονός ότι είχα την τιμή να μου προταθεί να συνεχίσω εδώ ή σε άλλο υπουργείο».

Και δικαιολόγησε την απόφασή του, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η συλλογική πορεία που έχουμε πάρει σήμερα μοιάζει με απομαγνητισμένη πυξίδα. Σε μία τέτοια πορεία δεν θα πάρω μέρος».

Επισήμανε δε με νόημα: «Ελπίζω να ξεπεράσουμε γρήγορα τη σημερινή φάση, να επανενεργοποιηθεί η πυξίδα, να μπούμε σε μία πορεία όπου ως σύνολο θα ξέρουμε τι θέλουμε, πού πάμε και πώς πάμε» και δήλωσε σίγουρος ότι σύντομα «θα αποφασίσουμε πως θα δουλέψουμε, για να φτιάξουμε μία προοπτική, όποια κι αν επιλέξουμε, και δεν θα στριφογυρίζουμε περί τον άξονά μας».

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης, αφού εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του κ. Γιαννίτση, δήλωσε ότι ανέλαβε με «δισταγμό» το υπουργείο γνωρίζοντας τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, την πολιτική αβεβαιότητα και την κυβερνητική αστάθεια.

Προσέθεσε δε πως πιστεύει «ότι θα υπερβούμε τις δυσκολίες, γιατί έχουμε ασφαλιστική δικλίδα την παράδοση δύο αιώνων κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

Επίσης, αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση της χώρας, ο νέος υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «αν και με ένα σφίξιμο στην καρδιά, πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και η Πολιτεία θα βρει σταθερότητα και με αίσθημα συλλογικής ευθύνης θα αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα προβλήματα».

Τέλος, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διεξαχθούν άψογα οι εκλογές, όπως και αυτές της 6ης Μαΐου, δηλαδή σε κλίμα ευταξίας, ευπρέπειας και σεβασμού των κανόνων του κοινοβουλευτισμού, εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι «τα κόμματα θα δείξουν πολιτική υπευθυνότητα».

Πηγή: protothema.gr