Πέραν της προφανούς και προκλητικής παρέμβασης του Βερολίνου στα εσωτερικά της Ελλάδας, με την πρόταση Μέρκελ για δημοψήφισμα –το οποίο αναμφισβήτητα συνιστά μείζον πολιτικό θέμα- αναπτύσσεται και ένα γερμανικό σκεπτικό το οποίο απέχει παρασάγγας από την ελληνική λογική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανώτερων πολιτικών παραγόντων, για το Βερολίνο θεωρείται αυτονόητο ότι, εφ’ όσον οι Έλληνες υπερψηφίσουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και στους κόλπους της Ε.Ε., όποιο κόμμα αναδειχθεί από την κάλπη της 17ης Ιουνίου, θα υποχρεωθεί να τηρήσει τα συμφωνηθέντα ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Οι Γερμανοί δεν αντιλαμβάνονται την ελληνική λογική με την τετράγωνη προσέγγιση που έχουν οι ίδιοι» σχολιάζει στο Newpost.gr ανώτερο πολιτικό στέλεχος και γνώστης περί τα ευρωπαϊκά. «Δεν μπορούν να καταλάβουν τη λογική τού και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος». Χωρίς αμφιβολία πάντως, υπάρχουν και εκείνοι που «διαβάζουν» καθαρή πολιτική παρέμβαση πίσω από τη ...σύσταση Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη η διενέργεια δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση, καθώς προσκρούει σε μία σειρά συνταγματικών εμποδίων. Σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει το Υπουργικό Συμβούλιο να προτείνει δημοψήφισμα. Το παρόν ΥΣ όμως είναι υπηρεσιακό (ενώ ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση δεν έχουν λάβει –ούτε και πρόκειται άλλωστε- την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, όπως περιγράφεται από τον Κανονισμό της Βουλής) και δεν μπορεί να λάβει τέτοια απόφαση. Συνεστήθη δε, με βάση το άρθρο 37 παρ. 3 του Συντάγματος, ακριβώς διότι δεν μπορούσε να σχηματιστεί Κυβέρνηση που να απολαύει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Επιπρόσθετα, με την αυριανή έκδοση του σχετικού διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής, δε θα υπάρχει πλέον ούτε κοινοβουλευτικό Σώμα, η πλειοψηφία του απόλυτου αριθμού του οποίου (τουλάχιστον 151 ψήφοι) απαιτείται προκειμένου να εγκριθεί η πρόταση για δημοψήφισμα. 

Πάνος Ρασσιάς