current views are: 2

19 Μαΐου 2012
Δημοσίευση06:40

Η Μέριλιν Μονρόε (ξανα)τραγουδά «Harry Birthday Mr. President» (βίντεο)

Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες στιγμές της αμερικανικής ιστορίας. Ακριβώς πριν πενήντα χρόνια, η Μέριλιν Μονρόε ευχήθηκε με μοναδικό τρόπο και αισθαντική φωνή «Χρόνια Πολλά» στον Τζον Φ. Κένεντι για τα 45 γενέθλιά του, τα οποία κανονικά ήταν δέκα ημέρες μετά.

Δημοσίευση 06:40’
αρθρο-newpost

Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες στιγμές της αμερικανικής ιστορίας. Ακριβώς πριν πενήντα χρόνια, η Μέριλιν Μονρόε ευχήθηκε με μοναδικό τρόπο και αισθαντική φωνή «Χρόνια Πολλά» στον Τζον Φ. Κένεντι για τα 45 γενέθλιά του, τα οποία κανονικά ήταν δέκα ημέρες μετά.

Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες στιγμές της αμερικανικής ιστορίας. Ακριβώς πριν πενήντα χρόνια, η Μέριλιν Μονρόε ευχήθηκε με μοναδικό τρόπο και αισθαντική φωνή «Χρόνια Πολλά» στον Τζον Φ. Κένεντι για τα 45 γενέθλιά του, τα οποία κανονικά ήταν δέκα ημέρες μετά. Το παρασκήνιο της βραδιάς είναι πλούσιο και ενδιαφέρον… 

Η Μέριλιν Μονρόε έφτασε στο Madison Square Garden στις 18 Μαΐου 1962, προκειμένου να κάνει πρόβα για μια από τις πιο διάσημες εμφανίσεις της, η οποία όμως έμελλε να είναι και η τελευταία της. Η εμφάνιση θα γινόταν σε μια εκδήλωση του κόμματος του αμερικανού προέδρου, προκειμένου να του ευχηθεί για τα γενέθλιά του. Το βράδυ της 19ης Μαΐου περίπου 17.000 άτομα κατέκλυσαν το Madison Square Garden, για να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο γκαλά, όπου θα έδιναν το παρών πολλοί αστέρες, όπως η Μαρία Κάλλας, η Έλλα Φιτζέραλντ, ο Τζακ Μπένι και η Πέγκυ Λι.

Ο Ρίτσαρντ Άντλερ είχε αναλάβει το μουσικό κομμάτι της βραδιάς και έτσι κανόνισε να εμφανιστεί η Μέριλιν Μονρόε και να τραγουδήσει για τα γενέθλια του Προέδρου. Αυτό που ακολούθησε, έμεινε στην ιστορία της αμερικανικής κουλτούρας.

Η εικόνα της Μέριλιν Μονρόε να τραγουδάει αισθησιακά «Χρόνια Πολλά» έκανε τον γύρο του κόσμου και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκουμέντο.

Ο ηθοποιός Πίτερ Λόφορντ ανακοινώνει την έλευση της Μέριλιν Μονρόε στη σκηνή με το κοινό να ζητωκραυγάζει και να χειροκροτά.

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια όμως αργούσε και ο Λόφορντ προσπαθούσε επίμονα να «γεμίσει» τον χρόνο.

Ύστερα από λίγο, η Μονρόε έφτασε κυριολεκτικά, χωρίς ανάσα, φορώντας τη Jean Louis τουαλέτα της, η οποία ήταν κεντημένη με 2.500 πολύτιμες πέτρες, για να τραγουδήσει «Χρόνια Πολλά κύριε Πρόεδρε» (Happy Birthday Mr. President) στον Κένεντι.

Αμέσως μετά τη θρυλική αυτή ερμηνεία, ο αμερικανός πρόεδρος ανέβηκε στη σκηνή και αστειευόμενος. Δήλωσε πως αφού έζησε κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να αποχωρήσει από την πολιτική!

Πολλά χρόνια μετά, η ηθοποιός Τζόαν Κόπλαντ (αδελφή του πρώην συζύγου της Μονρόε, Άρθουρ Μίλερ), χωρίς να το θέλει απομυθοποίησε τη συγκεκριμένη στιγμή, λέγοντας ότι η Μέριλιν είχε χαθεί στα παρασκήνια και δεν έβρισκε τον δρόμο για τη σκηνή, ενώ ο Πίτερ Λόφορντ την καλούσε ξανά και ξανά από το μικρόφωνο.

Το ίδιο βράδυ, ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τη Μονρόε και τον Κένεντι και ήταν η μοναδική φωτογραφία τους μαζί, η οποία μάλιστα πυροδότησε τις φήμες ότι διατηρούσαν ερωτική σχέση.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία (σχετικές φωτό), τραβήχτηκε από τον φωτογράφο του Λευκού Οίκου, Σέσιλ Στούγκχτον, δείχνοντας τον Ρόμπερτ, τον Τζον και την εκθαμβωτική Μέριλιν μαζί. Εκείνη την εποχή, η μυστική υπηρεσία είχε λάβει ρητή εντολή να μην κυκλοφορήσει ποτέ η φωτογραφία του προέδρου Κένεντι με την Μονρόε μαζί.

Η φωτογραφία επέζησε μόνο επειδή τα αρνητικά ήταν σε κάποιο στούντιο φυλαγμένα.

«Δεν υπάρχει καμία άλλη γνωστή φωτογραφία του Τζον με τη Μέριλιν», είπε ο σκηνοθέτης, Kέγια Μόργκαν, ο οποίος είχε στην κατοχή του τη φωτογραφία και το 2010 αποφάσισε να την πουλήσει. Τρεις μήνες μετά το «Happy Birthday Mr. President», η Μονρόε βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της σε ηλικία 36 ετών, έχοντας δίπλα της ένα μπουκάλι υπνωτικά χάπια. Έναν χρόνο αργότερα, το 1963, ο Τζον Φ. Κένεντι δολοφονήθηκε στο Ντάλας.

Για την ιστορία, το φόρεμα που φορούσε η Μονρόε εκείνη τη βραδιά μοσχοπουλήθηκε το 1999 σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη έναντι 1,26 εκατ. δολαρίων.

Ντία Μούλου  

 


σχετικα αρθρα