current views are: 1

21 Μαΐου 2012
Δημοσίευση04:06

Τώρα αρχίζουν τα προβλήματα για τον Καρατζαφέρη

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης διάσπασης άρχισε να γράφεται το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν οι πρώτες αντιδραστικές φωνές στην επιμονή Καρατζαφέρη να διεκδικήσει αυτόνομα ο ΛΑ.Ο.Σ. την είσοδό του στην Βουλή, ακούστηκαν από το υπόγειο των κομματικών γραφείων στην Καλλιρόης, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της –πρώην- Κ.Ο. του ΛΑ.Ο.Σ. 

Δημοσίευση 04:06’
αρθρο-newpost

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης διάσπασης άρχισε να γράφεται το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν οι πρώτες αντιδραστικές φωνές στην επιμονή Καρατζαφέρη να διεκδικήσει αυτόνομα ο ΛΑ.Ο.Σ. την είσοδό του στην Βουλή, ακούστηκαν από το υπόγειο των κομματικών γραφείων στην Καλλιρόης, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της –πρώην- Κ.Ο. του ΛΑ.Ο.Σ. 

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης διάσπασης άρχισε να γράφεται το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν οι πρώτες αντιδραστικές φωνές στην επιμονή Καρατζαφέρη να διεκδικήσει αυτόνομα ο ΛΑ.Ο.Σ. την είσοδό του στην Βουλή, ακούστηκαν από το υπόγειο των κομματικών γραφείων στην Καλλιρόης, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της –πρώην- Κ.Ο. του ΛΑ.Ο.Σ.  Ο Θάνος Πλεύρης είχε προδιαγράψει τη στάση του. Και είχε στείλει παντιοτρόπως μήνυμα στον αρχηγό του κόμματος στο οποίο μέχρι πριν μερικές ώρες μετείχε, ότι η συνεργασία με την ΝΔ ήταν μονόδρομος, προτού ο ΛΑ.Ο.Σ. αρχίσει να φυλλοροεί.

Ο νεαρός βουλευτής της Α’ Αθήνας, ενώπιον των πρώην συναδέλφων του στην Κ.Ο. του ΛΑ.Ο.Σ. και των μελών της Ε.Γ. του κόμματος ξεκαθάρισε τη θέση του για να μην επιτρέψει το σύννεφο της συνομοσιολογίας που καλλιεργούσε ο κ. Καρατζαφέρης περί παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με την ΝΔ, να μετατραπεί σε καταιγίδα. 

«Δεν μπορώ να επιτρέψω στον Τσίπρα να κυβερνήσει και να θέσει τη χώρα σε τροχιά εξόδου από το ευρώ και σε απομόνωση» έλεγε επίμονα στους συνομιλητές του, προεξοφλώντας τη στάση που θα τηρούσε το μεσημέρι του Σαββάτου. Κάτι που επανέλαβε και κατά την προχθεσινή συνεδρίαση όταν κληθέντες από τον κ. Καρατζαφέρη οι παρευρισκόμενοι να τοποθετηθούν στην πρότασή του για αυτόνομη κάθοδο στις επικείμενες εκλογές, ο ίδιος διαφοροποιήθηκε. 

«Τότε να φύγεις» φέρεται να του είπε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επιμένοντας στη Θουκιδίδειο «υπό του πρώτου ανδρός αρχή» λογική του. Ο Πλεύρης –ο νεώτερος- κυριολεκτικά «πήρε το καπελάκι του» κι έφυγε. Δεν είναι και τόσο βέβαιο ωστόσο ότι στον …καλόγερο της Συγγρού, υπάρχει διαθέσιμο άγκιστρο για να το κρεμάσει. 

Η Α’ Αθήνας, περιφέρειά του έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Και παρ’ ότι η ΝΔ στις 6 Μαΐου έβγαλε 8 βουλευτές, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι με τις ταχυδακτυλουργίες του εκλογικού νόμου, αν αυξήσει το εκλογικό της ποσοστό, θα βγάλει ακόμη έναν. Ωστόσο, στην Συγγρού αναζητούν τον τρόπου καθώς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newpost.gr πέραν της εκτίμησης του Α. Σαμαρά στο πρόσωπο του νεαρού Πλεύρη, θα επιθυμούσαν διακαώς να τον δουν και στην επόμενη Βουλή ως μέλος της Κ.Ο. τους. 

Η διεισδυτικότητά του άλλωστε στους χώρους της ακροδεξιάς θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής στην προσπάθεια διεμβολισμού της «Χρυσής Αυγής». Το νεοναζιστικό κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου συγκέντρωσε κοντά στο 9% στην Α΄Αθήνας και περισσότερες από 25.000 ψήφους. Εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου καταγράφεται ήδη δημοσκοπική πτώση του και τις όποιες διαρροές, αντί να τις προσεταιριστούν κόμματα «δεξιάς γέννας» -όπως οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Π. Καμμένου- ή υποτιθέμενου αντισυστημικού παρονομαστή –όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς την ΝΔ. 

Το πρόβλημα για τον κ. Καρατζαφέρη πάντως δεν είναι τόσο ο Θάνος Πλεύρης όσο το τι έπεται. Ο Κυριακός Βελόπουλος –από τις ενθερμες εκπροσωπήσεις του κόμματος- ήδη εμφανίζεται με το ένα πόδι εκτός ΛΑ.Ο.Σ. ενώ και ο –αρέσκων στο …party hopping- Κ. Κιλτίδης, αναζητά ήδη διαδρόμους επανένταξής του στην ΝΔ. 

Το βασικό πρόβλημα για τον Γ. Καρατζαφέρη όμως ακούει στο όνομα Νίκη Τζαβέλλα. Η ευρωβουλευτίς του κόμματος δηλώνει υπάκουη στην κομματική πειθαρχία αλλά και διαφοροποιούμενη παράλληλα από την κομματική επιλογή αυτόνομης καθόδου στις εκλογές. Θεωρούμενη από τα εξόχως σοβαρά στελέχη η ίδια, με καλές σχέσεις και με τους συναδέλφους της ευρωβουλευτές της ΝΔ, προβληματίζει την ηγεσία του ΛΑ.Ο.Σ. που αντιλαμβάνεται ότι η πενία των εναπομείναντων στελεχών σηματοδοτεί τη λήξη της σύντομης –μόλις 8 ετών- μεταπολιτευτικής κοινοβουλευτικής πορείας του ΛΑ.Ο.Σ. 

Πάνος Ρασσιάς


σχετικα αρθρα