Αιχμές προς την Ευρώπη και τις αγορές άφησε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο της Google «Zeitgeist» στο Λονδίνο. «Εξαρχής είχα τονίσει ότι ως Έλληνες πρέπει να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη των αποτυχιών μας» είπε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό».

«Πάλεψα για να ανταποκριθεί η Ευρώπη, η οποία το έκανε με αλληλεγγύη στους Έλληνες και στους άλλους λαούς, με νέους θεσμούς, με το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης στην παγκόσμια ιστορία και με το μεγαλύτερο "κούρεμα" χρέους στην ιστορία. Oι αγορές αντί να ηρεμήσουν παραμένουν ανήσυχες, επιθετικές και κερδοσκοπικές, γιατί η Ελλάδα δημιουργεί ένα προηγούμενο που αναδεικνύει την ενυπάρχουσα αδυναμία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα σήμερα καθώς και τα προβλήματα του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως αντιμετωπίζει τις αγορές» είπε.

 Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «η ελληνική κρίση έφερε στο προσκήνιο μερικές από τις ελλείψεις στην αρχιτεκτονική του κοινού μας νομίσματος, καθώς έχουμε κοινό νόμισμα χωρίς, την ίδια στιγμή, να έχουμε κοινό "ταμείο" και εναρμόνιση σε βασικές πολιτικές», ενώ σημείωσε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος, που είναι το κύριο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις αναδυόμενες αγορές».

«Και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, αργά ή γρήγορα, δεν μπορούν να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη με αυτούς τους όρους. Ο πλανήτης μας δεν μπορεί να προσφέρει, δεν μπορεί να αντέξει αυτό το μοντέλο ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στη συνέχεια ότι τα κεφάλαια φεύγουν και προς τους «φορολογικούς παραδείσους», τονίζοντας ότι «αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα».

«Οι δημοκρατίες μας δεν μπορούν να δείχνουν ότι σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία οι αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται μόνο εντός των εθνικών συνόρων» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι πρέπει να «εκδημοκρατίσουμε και να εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση», διότι διαφορετικά «οι πολίτες θα θεωρήσουν ότι οι δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι αδύναμοι και αυτό θα τους οδηγήσει να ψάξουν να βρουν σωτήρες, να στραφούν στον φονταμενταλισμό ή σε απόλυτες ιδεολογίες, στην απάθεια ή στη βία αντί στη δημοκρατική, δημιουργική συμμετοχή μέσα στις κοινωνίες μας».

Ο πρώην πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι σε αυτό πρέπει να συμβάλλει η Ευρώπη, διευκρινίζοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη» και επισήμανε ότι η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα για ένα διαφανές τραπεζικό σύστημα, δημοκρατικό έλεγχο των οίκων αξιολόγησης, προσπάθεια σταματήματος των «φορολογικών παραδείσων» και μεγαλύτερη διαφάνεια στις αγορές.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο «για μια Κεντρική Τράπεζα περισσότερο επεμβατική, πιο πολύ σαν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία να είναι επιφορτισμένη να αντιμετωπίσει την ανεργία», ενώ μίλησε για ευρωομόλογα και φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.