Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση αποτυχίας της επιχειρούμενης επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου από ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης.
Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη ΝΕΤ, ο κ. Βούτσης δέχτηκε ερώτησεις για το πώς προτίθεται να αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που δεν θα ευοδώσει η προσπάθεια αλλαγής του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Ο κ. Βούτσης αφού επισήμανε πως αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει την αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με κάθε τρόπο, απάντησε πως η επόμενη κίνηση θα είναι η προσφυγή στο λαό και σε δημοψήφισμα.

Το δημοψήφισμα θα θέτει στους πολίτες το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Η απάντηση του κ. Βούτση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών, κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε την επικινδυνότητα αυτής της ενέργειας αφού κατά την άποψή του θα ήταν καταστροφικό μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε δύο μήνες η χώρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.