Συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την περιοδεία του σε Παρίσι και Βερολίνο, την ώρα που σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος εκτοξεύσει «πυρά» εναντίον του. Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας ανθρωπιστικής κρίσης, αναφέροντας ότι παρά τα δύο πακέτα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, που συνοδεύονται από επώδυνα μέτρα λιτότητας, η ύφεση βρίσκεται σε ιστορικά επίπεδα, το ποσοστό της ανεργίας έχει εκτοξευτεί και η κοινωνική συνοχή έχει καταρρεύσει. 

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και απευθύνουμε έκκληση στους λαούς της Ευρώπης να μας υποστηρίξουν στην προσπάθειά μας να σταματήσουμε την πορεία της χώρας σε αυτό που ονομάζεται κοινωνική κόλαση» λέει ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η υπογραφή του μνημονίου ήταν μία πολιτική απόφαση που ελήφθη ερήμην του ελληνικού λαού και αποδείχθηκε καταστροφική.

Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει και δημοσκόπηση, βάσει της οποίας το 72% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Επίσης, ποσοστό 52% θεωρεί πως κι άλλες χώρες θα βρεθούν εκτός της ζώνης του ευρώ, ενώ ένα ποσοστό 26% προβλέπει πλήρη διάλυση της Ευρωζώνης.

Στο στόχαστρο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης ο Τσίπρας


Συγκρουσιακό και δημαγωγό αποκαλούν τα γερμανικά μέσα τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το in.gr.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Frankfurter Allgemeine Zeitung χαρακτηρίζει τις εκλογές της 17ης Ιουνίου ως μοιραίες για την Ελλάδα. «Σε περίπτωση που ο Τσίπρας υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, καταγγείλει και ακυρώσει όλες τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπαδήμου, τότε η Ευρωζώνη δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να σταματήσει την καταβολή των δόσεων» σημειώνει ο σχολιαστής της. 

«Διότι αν δεν το κάνει, τότε θα έδινε την εντύπωση ότι είναι εκβιάσιμη. Γιατί άλλωστε να εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας άλλα κράτη, όταν ένας τριαντάχρονος στην Αθήνα μπορεί να γονατίζει ολόκληρη την ευρωζώνη;(…) Όμως ο νεαρός Τσίπρας δεν έχει κερδίσει τις εκλογές ακόμη. Κι αν τα μέχρι τώρα κυβερνητικά κόμματα όπως και τα μικρά νεοφιλελεύθερα θέλουν να ακόμη μια ευκαιρία, θα πρέπει να κινητοποιήσουν αυτούς που δεν ψήφισαν και θα πρέπει να πουν στους ψηφοφόρους ότι αυτή τη φορά οι εκλογές αποτελούν δημοψήφισμα στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα μείνει ή όχι στο ευρώ».

Στις προειδοποιήσεις Μπαρόζο και Λαγκάρντ αναφέρεται η γερμανική έκδοση των Financial Times. «Το μήνυμα είναι σαφές: Αν η Ελλάδα αμφισβητήσει το σχέδιο διάσωσης θα σταματήσει η ζωτική χρηματοδοτική βοήθεια» σημειώνει. «Το συμφωνηθέν αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για τη δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Αλλά όλα αυτά τα αγνοεί ο αριστερός δημαγωγός Αλέξης Τσίπρας, του οποίου το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πιθανό να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις εκλογές.

Δεν απειλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά η χρεοκοπημένη πολιτική του σχεδίου διάσωσης, δήλωσε ο 37χρονος αριστερός ηγέτης. Μ’ αυτή τη συγκρουσιακή πορεία του ο Τσίπρας διακινδυνεύει τη χαοτική χρεοκοπία της χώρας του» καταλήγει ο Γερμανός σχολιαστής.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt τονίζει: «Σε μυστικές συναντήσεις εμπειρογνώμονες της γερμανικής κυβέρνησης ετοιμάζονται για την αποχώρηση της μεσογειακή χώρας από την ευρωζώνη» σημειώνει ο σχολιαστής της. 

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Bloomberg εξαπολύσει σφοδρότατη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του κ. Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον «επικίνδυνο» και σημειώνοντας πως οι Έλληνες ψηφοφόροι πρέπει να δούν πίσω από τα επικίνδυνα ψέματά τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Αλ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπατούν τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι μπορούν να ακυρώσουν τους όρους του μνημονίου, χωρίς να διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας. 

«Εάν οι ψηφοφόροι τους πιστέψουν και αποσπάσει ποσοστό που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει τις απειλές του, τότε η χώρα του, η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία θα βιώνουν για πολλά χρόνια τις συνέπειες αυτής της απόφασης» γράφει το άρθρο.