current views are: 1

22 Μαΐου 2012
Δημοσίευση16:40

Οι δύσκολες ώρες του Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία

Μετά την επίθεση κατά του Φρανσουά Ολάντ από τη Γαλλία, στην οποία αποκάλεσε τον νεό γάλλο πρόεδρο «Ολανδρέου» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ήξερε πως το ταξίδι του στον επόμενό του σταθμό, στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Βερολίνο, θα ήταν δύσκολο, όπως απέδειξαν και οι εξελίξεις.

Δημοσίευση 16:40’
αρθρο-newpost

Μετά την επίθεση κατά του Φρανσουά Ολάντ από τη Γαλλία, στην οποία αποκάλεσε τον νεό γάλλο πρόεδρο «Ολανδρέου» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ήξερε πως το ταξίδι του στον επόμενό του σταθμό, στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Βερολίνο, θα ήταν δύσκολο, όπως απέδειξαν και οι εξελίξεις.

Μετά την επίθεση κατά του Φρανσουά Ολάντ από τη Γαλλία, στην οποία αποκάλεσε τον νεό γάλλο πρόεδρο «Ολανδρέου» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ήξερε πως το ταξίδι του στον επόμενό του σταθμό, στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Βερολίνο, θα ήταν δύσκολο, όπως απέδειξαν και οι εξελίξεις. Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ακύρωσε το προκαθορισμένο ραντεβού του με τον Αλέξη Τσίπρα, απόρροια των δηλώσεών του κατά του Ολάντ.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από παρέμβαση της Γερμανικής Αριστεράς, λίγο πριν αναχωρήσει για το αεροδρόμιο, συναντηθήκε με τον πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος δεν του… χαρίστηκε αφού δήλωσε «τηρείστε τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει για να μπορούμε και εμείς να σας βοηθάμε».

Καλύτερα ήταν τα πράγματα στη συνάντηση με το «αδελφό κόμμα» Die Linke με τον Αλέξη Τσίπρα να παραχωρεί συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της γερμανικής Αριστεράς Κλάους Ερνστ και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι.

«Η εκλογή της Αριστεράς τον Ιούνιο δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ, αντιθέτως, θα δώσει την ευκαιρία να σώσουμε το κοινό νόμισμα», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αυτό κινδυνεύει «από την συνέχιση της εφαρμογής του μνημονίου, ενός προγράμματος το οποίο λειτουργεί καταστροφικά».

Απευθυνόμενος μάλιστα στους Γερμανούς πολίτες, σημείωσε ότι μόνο έτσι θα σταματήσουν κι εκείνοι να ρίχνουν χρήμα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και θα πάρουν κάποτε τα χρήματά τους πίσω.

Επαναφέροντας την πρότασή του για αναπτυξιακά μέτρα, για ένα Σχέδιο Μάρσαλ, όπως είπε, για την έκδοση ευρωομολόγου και για την απευθείας δανειοδότηση των κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αυτά τα θέματα συζητούνται πλέον και στις Συνόδους της G-8, αλλά εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος σχετικώς με το εάν είναι πιθανό να ληφθούν θετικές αποφάσεις στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον γερμανικό λαό για την αλληλεγγύη του και τόνισε ότι δεν πρόκειται για πόλεμο μεταξύ λαών ή εθνών, ενώ κάλεσε τους Γερμανούς να δείξουν έμπρακτα αυτή την αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, επιλέγοντας αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα για τις διακοπές τους και υποσχόμενος «ελληνική ζεστή και ανθρώπινη φιλοξενία».

Ερωτηθείς δε για την πρόταση δημοψηφίσματος που φέρεται να υπέβαλε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ ο πρόεδρος του Συνασπισμού δήλωσε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη, αλλά τόνισε ότι είναι προφανές ότι «μια από τις δύο πλευρές δεν λέει την αλήθεια». Αν, ωστόσο, η πρόταση έγινε, πρόκειται για λάθος, υπογράμμισε.

«Έχουμε Σύνταγμα, διαδικασίες, πολιτικές δυνάμεις. Θα ήταν άλλωστε άστοχο. Η παραμονή στο ευρώ δεν αμφισβητείται από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Το αποτέλεσμα θα ήταν δεδομένο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «στην σκέψη της κυρίας Μέρκελ να ήταν η πρόθεση να βοηθήσει τους ομοϊδεάτες της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι όμως θα απενοχοποιείτο πλήρως η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ».


σχετικα αρθρα