current views are: 1

24 Μαΐου 2012
Δημοσίευση15:30

Nέα δημοσκόπηση Public Issue: ΣΥΡΙΖΑ 30%, ΝΔ 26%, ΠΑΣΟΚ 15%

Πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά τεσσάρων μονάδων από τη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue για τον ΣΚΑΙ και την Καθημερινή, στην οποία εμφανίζεται τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ και οκτακομματική Βουλή.

Δημοσίευση 15:30’
αρθρο-newpost

Πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά τεσσάρων μονάδων από τη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue για τον ΣΚΑΙ και την Καθημερινή, στην οποία εμφανίζεται τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ και οκτακομματική Βουλή.

Πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά τεσσάρων μονάδων από τη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue για τον ΣΚΑΙ και την Καθημερινή, στην οποία εμφανίζεται τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ και οκτακομματική Βουλή. Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 30% έναντι 26% της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 15,5%, ενώ ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 8% και η ΔΗΜΑΡ με 6,5%.

Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5%, ενώ ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4% και η Δημιουργία Ξανά-Δράση με 3%.

Στην παράσταση νίκης, η πλειοψηφία, δηλαδή το 54%, θεωρεί ότι πρώτο κόμμα θα έρθει η ΝΔ (42% στο προηγούμενο Βαρόμετρο). Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 35%

Στην ερώτηση «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός» ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 24%. Ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 19% και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 17%. Τέταρτος έρχεται με 16% ο «κανένας» και έπονται οι κύριοι Κουβέλης 11%, Καμμένος 7%, Παπαρήγα και Μιχαλολιάκος με 2% αμφότεροι.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, 54%, θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, το 26% θα επιθυμούσαν αυτοδύναμες κυβερνήσεις και το 12% οικουμενική, ενώ κυβέρνηση τεχνοκρατών επιθυμεί μόλις το 1%.  Από το 26% που θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 11% θέλει αυτοδύναμη ΝΔ και το ίδιο ακριβώς ποσοστό θέλει αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το 1% θέλει αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ.

Από το 54% που θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, το 22% επιθυμεί κυβέρνηση κομμάτων αριστεράς και μόλις το 4% θέλει συνεργασία δεξιών κομμάτων. Το 13% θα επιθυμούσε τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Το 6% θα ήθελε έναν ευρύτερο συνασπισμό με βάση τα δύο μεγάλα κόμματα και το 5% θα ήθελε μία κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Κατά του νέου μνημονίου τάσσεται το 62% των πολιτών και υπέρ το 28%. Από τους ψηφοφόρους των κομμάτων, περισσότερο υπέρ στο νέο μνημόνιο(62%) τάσσονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν της ΝΔ με 51%. Τα χαμηλότερα ποσοστά παρουσιάζουν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ 3% και του ΣΥΡΙΖΑ 6%.

Στο ερώτημα «εάν γινόταν σήμερα στην Ελλάδα δημοψήφισμα για το ευρώ, εσείς προσωπικά τι θα ψηφίζατε», υπέρ απάντησε το 85% και κατά το 12%.


σχετικα αρθρα