Σε συνέντευξή του στο Ράδιο 9 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδιος επί των οικονομικών του κόμματος κ. Γιώργος Σταθάκης, ξεκαθάρισε ότι στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα αλλά να βρεθούν πόροι από την καταπάτηση της φοροδιαφυγής και τους εισοδηματίες άνω των 500.000 ευρώ που μέχρι σήμερα ππροστατεύονταν από φοροασυλία. Ο οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ απατώντας στην ερώτηση πώς θα καλυφτούν οι ταμειακές ανάγκες  της τάξης του 1,7 δισεκατομμυρίου απάντησε ότι ένα πιθανό μέτρο είναι η «έκτακτη φορολόγηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ στα πιο ευκατάστατα στρώμματα. Υπολογίζεται ότι 600.000 με 700.000 νοικοκυριά ελεύθερων επαγγελματιών που απολάμβαναν εδώ και 20 χρόνια φορολογικές διευκολύνσεις έως και φοροασυλία και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δήλωναν το πραγματικό τους εισόδημα ίσως επιβαρυνθούν με μια έκτακτη φορολόγηση 1%».

Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι το μέτρο δεν αφορά στους μισθωτούς αλλά τους επιχειρηματίες και μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κοινωνική πολιτική. 

Ως προς δε το θέμα των Ελλήνων εφοπλιστών, παρέπεμψε στο μοντέλο της Νορβηγίας, θεωρώντας ότι δεν θα πρόκειται για κάποιο παράλογο σύστημα φορολόγησης, αλλά για μία διαδικασία στην οποία θα συναινέσουν και οι ίδιοι οι εφοπλιστές.