current views are: 1

25 Μαΐου 2012
Δημοσίευση18:38

Τσίπρας στο Channel 4: Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη (βίντεο)

Την ελπίδα του να μην εξαναγκασθεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό Channel 4, κάνοντας λόγο για «Ψυχρό Πόλεμο» στην Ευρώπη, με τις δύο πλευρές –Μέρκελ και Κάμερον– να μην είναι διατεθειμένες να υποχωρήσουν.

Δημοσίευση 18:38’
αρθρο-newpost

Την ελπίδα του να μην εξαναγκασθεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό Channel 4, κάνοντας λόγο για «Ψυχρό Πόλεμο» στην Ευρώπη, με τις δύο πλευρές –Μέρκελ και Κάμερον– να μην είναι διατεθειμένες να υποχωρήσουν.

Την ελπίδα του να μην εξαναγκασθεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό Channel 4, κάνοντας λόγο για «Ψυχρό Πόλεμο» στην Ευρώπη, με τις δύο πλευρές –Μέρκελ και Κάμερον– να μην είναι διατεθειμένες να υποχωρήσουν. «Δεν πιστεύουμε ότι  οι ηγέτες της ευρωζώνης θα επιμείνουν στα μέτρα λιτότητας γιατί τώρα μπορούν να κατανοήσουν ότι η οικονομική κρίση δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρώ, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα οι αγορές θα προπαθήσουν να βρούν ποιος θα είναι ο επόμενος. Και ο επόμενος είναι η Ιταλία με 1,9 τρισ. ευρώ χρέος. Η Ελλάδα έχει μόνο 350 δισ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Για το αν οι Γερμανοί δεν μπλοφάρουν ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι θα επιμείνουν στη λιτότητα επισημαίνοντας ότι «οπωσδήποτε χρειαζόμαστε ένα “σχέδιο Μάρσαλ” όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη τη νότια Ευρώπη».

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ισοδύναμη με εκείνη που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ με τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια των ημερών του ψυχρού πολέμου. Και οι δύο πλευρές είχαν πυρηνικά όπλα στα χέρια τους και οι δύο πλευρές απείλησαν να πατήσουν το κουμπί και να το ενεργοποιήσουν. Όταν έχετε να αντιμετωπίσετε έναν ψυχρό πόλεμο, καμία πλευρά δεν θα υποχωρήσει, έτσι και τώρα δεν περιμένουμε  την κυρία Μέρκελ ή τον κύριο Κάμερον να υποχωρήσουν» ανέφερε.

«Και οι δύο πλευρές διαθέτουν πυρηνικά όπλα στα χέρια τους. Και το μεγάλο ζήτημα είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση, έτσι ώστε καμία από τις δύο πλευρές να πιέσει το κουμπί, γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν πρόκειται να ωφεληθεί κανείς» τόνισε.

Σε ερώτηση για το «αν δεν υπάρξει συμβιβασμός και τον Ιούλιο η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις, δεδομένης της διακοπής χρηματοδότησης» ο κ. Τσίπρας είπε ότι« αυτό είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα» αφού «έχει ένα βασικό έλλειμμα 2 δισ. ευρώ, χωρίς να λάβουμε υπόψη την ύφεση. Και αυτό είναι μια μεγάλη απειλή που η άλλη πλευρά χρησιμοποιεί, λέγοντας ότι θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο και για πλεονέκτημα σημειώνοντας ότι «αν τα κεφάλαια σταματήσουν να έρχονται, θα πρέπει να σταματήσουμε να πληρώνουμε τους πιστωτές μας. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα φαινόμενο ντόμινο στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλη την Ευρώπη και θα δημιουργήσει μια καταστροφική θύελλα σε όλη την Ευρώπη».

Το ρεπορτάζ και η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:


σχετικα αρθρα