Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρασκήνιο των δύο συναντήσεων που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά η Ντόρα Μπακογιάννη για την τελική συμφωνία της πολιτικής «συμπόρευσης». Όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν θέματα στο μέλλον στα οποία δεν θα βρεθούν σύμφωνοι, τονίζει όμως ότι σημασία έχει αυτή τη στιγμή να σωθεί η χώρα.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών πάντως έγινε στο ξενοδοχείο Holliday inn στις 11 Μαΐου, όπου συμμετείχαν  ο Γιάννης Μιχελάκης και ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος είχε υποστηριχθεί και από την ΝΔ στις δημοτικές εκλογές για τον δήμο Καρπενησίου. Το κλίμα ήταν θετικό και προετοίμασαν το επόμενο στάδιο που ήταν και το πιο δύσκολο, τη συνάντηση των δύο αρχηγών.

Έχει προηγηθεί ωστόσο ένα πολύ σημαντικό τετ-α-τετ, εκείνο της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Κώστα Καραμανλή κατά το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε την άποψη ότι η πρόεδρος της ΔΗΣΥ έπρεπε να επιστρέψει στη ΝΔ. Την ίδια άποψη εισηγήθηκε και ο κ. Μιχελάκης στον Αντώνη Σαμαρά.

Οι δύο αρχηγοί συναντήθηκαν τελικά έπειτα από τέσσερις ημέρες στο σπίτι του κ. Μιχελάκη. Αρχικά υπήρξε αμηχανία και η ατμόσφαιρα ήταν παγωμένη και συζήτησαν κατευθείαν για το πάνω σε ποια πολιτικά πλαίσια θα κινηθεί η συνεργασία τους χωρίς να «διαλυθεί» η Δημοκρατική Συμμαχία.

Μετά την συνάντηση των δύο αρχηγών τα στελέχη των δύο κομμάτων είχαν συνεχείς επαφές και όλα τα ραντεβού γίνονται στο σπίτι της Αλεξίας Μπακογιάννη.

Στις συζητήσεις έχουν προστεθεί οι Βαγγέλης Μειμαράκης και Αντρέας Λυκουρέντζος από την ΝΔ και Γιάννης Οικονόμου από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Στις 20 Μαΐου πραγματοπιείται νέα συνάντηση Σαμαρά και Μπακογιάννη σο πατρικό σπίτι του προέδρου της ΝΔ, στη Μουρούζη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Real, πριν από το ραντεβού υπήρξε ένταση μεταξύ των δύο πλευρών και συμφωνία λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα, καθώς η ΝΔ φέρεται να μην είχε απαντήσει στην πολιτική πλατφόρμα που είχε θέσει η Ντόρα Μπακογιάννη για την συνεργασία των δύο κομμάτων και ο εκνευρισμός στο στρατόπεδο της Δημοκρατικής Συμμαχίας ήταν έκδηλος.

Χρειάστηκε νέα τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να οριστικοποιηθεί το ραντεβού των δύο αρχηγών. Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη συμφωνούν ότι θα πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία του κόμματος της λόγω του εκλογικού νόμου ώστε να μην χαθεί το μπόνους των 50 εδρών.

Τελικώς μία ημέρα αργότερα οι δύο αρχηγοί τηλεφωνούν στον Κώστα Καραμανλή για να του ευχηθούν για την ονομαστική του εορτή και του ανακοινώνουν την επισημοποίηση της συνεργασίας τους. 
Το εν λόγω παρασκήνιο επιβεβαίωσε εμμέσως και η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη στη συνέντευξή της στο Βήμα, αναφέροντας ότι: 
«Με τον κ. Σαμαρά υπογράψαμε μαζί ένα πολιτικό πλαίσιο αρχών. Εχει ως πρώτο στόχο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δεύτερο κεντρικό στόχο την άμεση προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία για να υπάρξουν νέες επενδύσεις και τέλος δεσμεύσεις για κοινωνικές πολιτικές που αφορούν κυρίως την καθημερινότητα των πολιτών. Από 'κεί και πέρα ότι θα υπάρχουν και θέματα στα οποία δεν θα βρεθούμε σύμφωνοι και αυτό το θεωρώ πολύ πιθανό. Αλλά είναι δευτερευούσης σημασίας μπροστά στο μείζον, το οποίο μείζον είναι τώρα η Ελλάδα να βγει από αυτή την κρίση».

«Υπήρχε αμηχανία. Δεν είμαστε ηθοποιοί, πολιτικοί είμαστε. Πολιτική συμφωνία κάναμε, δεν υπήρχε κανένας λόγος ούτε να κάνει κανένας προσπάθεια να παίξει θέατρο. Αυτό το οποίο κάναμε ήταν ακριβώς η απόδειξη ότι εννοούμε αυτά τα οποία λέμε και ότι έγινε η υπέρβαση, ότι υπερβαίνουμε τα προβλήματα του χθες και τα προσωπικά μας συναισθήματα βάζοντας τον κοινό στόχο μπροστά».