Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο λαός στις πρόσφατες εκλογές μας δήλωσε ότι δεν αντέχει άλλες περικοπές και μέτρα. Ωστόσο, το δίλημμα είναι αν θα καταγγείλουμε μονομερώς το Μνημόνιο ή αν θα εφαρμόσουμε αυτό που προτείνει το ΠΑΣΟΚ».
«Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ευρώ ή δραχμή. Είναι εάν η χώρα βαδίζει στο δρόμο της μονομερούς καταγγελίας της δανειακής σύμβασης ή της αναδιοργάνωσης όρων της σύμβασης» πρόσθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η γραμμή της αναθεώρησης της σύμβασης που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ θεμελιώνεται στην ανάγκη να παραταθεί ο χρόνος προσαρμογής. Ηδη ο Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ για ένα χρόνο. Μπορούμε να πετύχουμε όμως και παράταση έως το 2017 ώστε να γίνουν τα μέτρα πιο φιλικά χωρίς περαιτέρω θυσίες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τα έξι σημεία 
για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης:


- Όχι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

- Στο ίδιο επίπεδο με την Ευρώπη συλλογικές συμβάσεις.

- Θα δωθούν 50 δισ. στην αγορά το επόμενο διάστημα

- να απεμπλακούν έργα υποδομής, δημόσια και ιδιωτικά,

- να γίνει πράξη το αναπτυξιακό πακέτο της Ευρωπαικής τράπεζας επενδύσεων.

- η ανεργία ιδίως των νέων, τα κονδύλια του ευρωπαικού ταμείου να εκταμιευθούν για την ανάπτυξη των νέων. 

Σχολιάζοντας τα έξι σημεία ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο ενστάσεις: Ποια είναι τα θετικά της δανειακής σύμβασης. Το γεγόνός ότι μειώσαμε το χρέος, ότι σώζουμε τις τράπεζες όχι τους τραπεζίτες αλλά τις καταθέσεις, και το αναπτυξιακό μοντέλο. Αυτά τα έχω προτείνει από τις 20 Μαίου που εκλέχθηκα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Κινήματος επιτέθηκε στην Αριστερά, κάνοντας λόγο για επιστροφή στο παρελθόν και για καταστροφικές προτάσεις και με στενό ορίζοντα, ασυνέπιες και αντιφάσεις.

Όσον αφορά στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι επρόκειτο για μια ψήφο αντίδρασης και τώρα ακολουθεί η ψύχραιμη ψήφος. Το ΠΑΣΟΚ στις τωρινές εκλογές πρέπει να ισχυροποιηθεί. Ήρθε η ώρα μιας θετικής πιο ψύχραιμης ψήφου.

«Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρή εντολή για την αναγέννηση της Δημοκρατικής παράταξης και της Κεντροαριστεράς. Στις 18 Ιουνίου θέλουμε μία κυβέρνηση με κορμό την Κεντρώα Αριστερά. Ο τόπος χρειάζεται στις 18 Ιουνίου μία κυβέρνηση που θα ενώσει τον Λαό, κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη δανειακή σύμβαση, μία κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη» τόνισε. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφων ο κ. Βενιζέλος τοποθετήθηκε σχετικά με τα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων. «Τα λεφτά στα δημόσια ταμεία δεν υπάρχουν ως απόθεμα. Προέρχονται από τις εισφορές που πρέπει να πληρώνουν εργαζόμενοι και εργοδότες. Συνεχίζουμε να έχουμε ελλειματικό προυπολογισμό. Πρέπει να έρχονται τα χρήματα, αν δεν έρχονται υπάρχει πρόβλημα» εξήγησε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε κατά της προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ δηλώνοντας: «Προσωπικά θα προτιμούσα να είχαμε αποφύγει το ΔΝΤ. Το τραγικό ιστορικά είναι ότι στο ΔΝΤ έχει προσφύγει ολόκληρη η Ευρωζώνη».

Σχετικά με τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάνρτ και του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικoύ Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρ ανέφερε ότι «το ύφος της κυρίας Λαγκάρντ ήταν απαράδεκτο, προσβλητικό και η ίδια χρειάστηκε να ανασκευάσει. Ναι συνεργαζόμαστε και ακούμε τη γνώμη των διεθνών οργανισμών, αλλά με σεβασμό στην υπερηφάνεια του έθνους μας».

Από την άλλη, ο κ. Νταλάρα και το διεθνές χρηματιστικό σύστημα προτάσσουν τα δικά τους συμφέροντα. Το θέμα είναι να μην φτάουμε στο σημείο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, διότι η επίπτωση θα είναι ακαριαία και τραγική. Ας μην ασχοληθούμε με τους άλλους αλλά με το τι θα πάθουμε εμείς. Αυτοί που παίζουν με τη φωτιά κρατούν στα χέρια τους ένα κουτί σπίρτα που μπορεί να βάλει φωτιά στις ελπίδες του ελληνικού λαού, υποστήριξε.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «οριακές θα είναι οι αλλαγές στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θα κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα», ενώ συμπλήρωσε ότι ο λαός δεν πρόκειται να δει γνωστά στελέχη σε υπουργικούς θώκους, το Κίνημα εξάλλου μπορεί να ζήσει και εκτός κυβέρνησης καθώς «δεν θέλουμε να είμαστε η τσόντα κανενός» με πολιτικά παιχνίδια άλλων κομμάτων μόνο και μόνο για να βρεθούμε σε κυβέρνηση συνεργασίας.