«Η Λαγκάρντ βοηθά την ελληνική Αριστερά», είναι ο τίτλος σχολίου στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung που τονίζει με τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη να «συστήνει» σε Άνγκελα Μέρκελ και Γκίντο Βεστερβέλε να κρατήσουν για ένα μήνα το στόμα τους κλειστό! «Όταν μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης ρωτήθηκε τι θα ευχόταν, απάντησε: "Να κρατήσουν τώρα για ένα μήνα Μέρκελ και Βεστερβέλε το στόμα τους κλειστό"» γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μάρκαρης είναι υπέρ της λιτότητας και της κοινής λογικής, συχνά δε απελπίζεται με τους συμπατριώτες του, ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν οι Ευρωπαίοι έρχονται με το ραβδί στους Έλληνες, τότε αυτοί κάνουν το αντίθετο. Ας σιωπούσε λοιπόν απλά η Κριστίν Λαγκάρντ. Μπορεί κανείς να καταλάβει την αγανάκτησή της. Την αγανάκτηση για τις παλιές ελληνικές αδυναμίες, την αποφυγή ανάληψης ευθυνών, την άρνηση της πραγματικότητας, τη διαρκή προβολή απαιτήσεων που συμβάλλουν τώρα στην άνοδο του νεαρού πολιτικού αστέρα Αλέξη Τσίπρα.

Παρόλα αυτά, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα, ήταν διπλό λάθος εκ μέρους της να πει ότι δε νιώθει καμία συμπόνια για τους Έλληνες και να τους προσάψει ελλιπή φορολογική εντιμότητα. Και αυτό γιατί ακριβώς εκείνοι που υποφέρουν, οι εργάτες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, είναι οι μοναδικοί που πληρώνουν φόρους ενώ οι πραγματικοί υπεύθυνοι της φοροδιαφυγής, τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι σήμερα σύμμαχοι του ΔΝΤ και της ΕΕ. Πάνω από όλα όμως η επίθεση της Λαγκάρντ ήταν λάθος τακτικής. Έρχεται λίγο πριν τις νέες εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ηγείται των διαμαρτυριών κατά των πακέτων λιτότητας –ενάντια στην πραγματικότητα- δίνει μάχη στήθος με στήθος με τη ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να χάρηκε πολύ με την εξαιρετική βοήθεια που του παρείχε η Λαγκάρντ.

«Εάν η λογική έχει ακόμη μια ευκαιρία, παράκληση προς το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον: βουλώστε το!» επισημαίνει η SZ.

Πηγή: Deutsche Welle