Ο Αλέξης Τσίπρας έμαθε πολύ γρήγορα την τέχνη των αποχρώσεων. Σε απλά ελληνικά, πως να υπόσχεσαι σε όλους τα πάντα με τέτοιον τρόπο, ώστε αν παρελπίδα εκλεγείς στην κυβέρνηση, να μπορείς να ισχυριστείς ότι ποτέ δεν υποσχέθηκες κάτι τέτοιο. Παράδειγμα, η χθεσινή επίσκεψη στο Πεντάγωνο, όπου ο κ. Τσίπρας δημιούργησε ελπίδες σε δύο κοινωνικές ομάδες. Στους εργαζόμενους στις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας και στους επαγγελματίες οπλίτες. «Ήταν απαράδεκτο που οι τελευταίες κυβερνήσεις προχώρησαν σε ραγδαίες μειώσεις μισθών στους επαγγελματίες οπλίτες», είπε ο κ. Τσίπρας, κάτι που υπαινίσσεται μεν, αλλά δεν διαβεβαιώνει ότι οι μισθοί αυτοί θα αποκατασταθούν.

Για την ελληνική πολεμική βιομηχανία που σύμφωνα με το μνημόνιο θα βγεί για πούλημα, ο κ. Τσίπρας είπε τα εξής: «πρέπει να προβούμε στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να αξιοποιήσουμε την ελληνική πολεμική βιομηχανία.

Η ελληνική πολεμική βιομηχανία θα περάσει υπό ελληνικό εθνικό έλεγχο, θα ανασυγκροτηθεί και θα αξιοποιηθεί». Το τι σημαίνει ελληνικός εθνικός έλεγχος είναι κάτι νεφελώδες, δημιουργεί όμως τη βάσιμη ελπίδα στους εργαζόμενους, ότι θα πρόκειται για οτιδήποτε άλλο από ιδιωτικοποίηση. Στα κατώτερα κλιμάκια πάντως δεν περιορίζονται στις αποχρώσεις αλλά δίνουν χειροπιαστές υποσχέσεις.

Την περασμένη Πέμπτη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Στρατούλη συναντήθηκε με αντιπροσωπία των απολυμένων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και τους μετέφερε την αλληλεγγύη και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα τους: «Είναι απαράδεκτο αυτή η επιχείρηση να έχει διαθέσει 5.000 ευρώ για την εκπαίδευση καθένα από τους προσληφθέντες και μετά την ολοκλήρωση της να τους έχει απολύσει, όταν οι ανάγκες ιδιαίτερα από την λειτουργία 7 νέων σταθμών του ΜΕΤΡΟ είναι ιδιαίτερα αυξημένες» δήλωσε ο κ. Στρατούλης.

Και εφόσον και απαράδεκτο είναι και τον αγώνα τους στηρίζουμε, δεν θα τους προσλάβουμε όταν γίνουμε κυβέρνηση; Την ίδια μέρα πάντως μια άλλη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία των 4000 εργαζομένων στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και εξέφρασε τη «στήριξη και αλληλεγγύη της» για τη διασφάλιση της εργασίας τους και μετά τις 30/6/2012 που τελειώνει αυτό το πρόγραμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μάλιστα η Υπηρεσιακή κυβέρνηση να δώσει παράταση στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και στις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σ’ αυτά. Ε; Υπάρχει καμιά αμφιβολία μετά από αυτό, ότι αν στις 18 ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση θα δώσει παράταση στο πρόγραμμα; Δεν το είπε όμως.


Θέμης Δαγκλής