«Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται σε Ψυχρό Πόλεμο», υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας στο γερμανικό περιοδικό Stern και προσθέτει πως «αν πατήσει ένας το κόκκινο κουμπί, δεν θα υπάρξει νικητής, μόνο ηττημένοι». Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη δέσμευση για ακύρωση του μνημονίου, αλλά και παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και τονίζει για ακόμη μια φορά ότι αν η Ελλάδα σταματήσει να πληρώνει, οι δανειστές της θα αναγκαστούν να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

«Δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Είτε η τρόικα θα υπαναχωρήσει από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει είτε θα θέσει ολόκληρη την Ευρωζώνη σε κίνδυνο» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας και δηλώνει ότι «το μνημόνιο έχει τελειώσει», προσθέτοντας ότι «ο λαός επιλέγει το τέλος ενός δρόμου που οδηγεί στην καταστροφή».

Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις για το πώς θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη διακοπή της βοήθειας από την Ευρώπη, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι αυτό είναι μια πιθανότητα, η οποία όμως, λέει, θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε όσους τον χαρακτηρίζουν «νεκροθάφτη της Ευρώπης», απαντά: «Δεν είμαι. Αντιθέτως. Οι νεκροθάφτες της Ευρώπης είναι εκείνοι που θέλουν να συνεχιστεί αυτή η πολιτική λιτότητας. Αυτή η πολιτική οδηγεί την Ευρώπη σε διάλυση. Σκεφτείτε να μην υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας. Θα συνεχιζόταν αυτή η πολιτική και σε δύο-τρεις μήνες θα συζητούσαμε για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας και ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στον Γερμανό πολίτη ότι δεν οφείλει να ρίχνει τα χρήματά του σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο».

Τι θα κάνει εάν η τρόικα εμφανιστεί ανυποχώρητη ερωτήθηκε και απάντησε: «Τότε θα πούμε: "Ευχαριστούμε πολύ, αλλά αναλαμβάνετε μια ιστορική ευθύνη για την καταστροφή της Ευρωζώνης". Η Ευρωζώνη αποτελεί μια αλυσίδα με 17 κρίκους. Αν ένας χαλάσει, θα υποστεί βλάβη όλη η αλυσίδα. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, όπως μετά την κρίση του 1929, που οδήγησε σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια του λαού μας».

Εμφανίζεται πάντως, βέβαιος ότι μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, «όλοι που σήμερα απειλούν να μην δώσουν στην Ελλάδα πλέον δάνεια, εάν διακοπεί το πρόγραμμα λιτότητας, θα καθίσουν να συζητήσουν» και παρομοιάζει τη σημερινή κατάσταση με τον Ψυχρό Πόλεμο στη δεκαετία του '80: «Και οι δύο πλευρές κρατούν πυρηνικά όπλα. Οι δανειστές έχουν τη διακοπή της χρηματοδότησης, εμείς απειλούμε να σταματήσουμε την εξόφληση των χρεών μας. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι, εάν πατήσει ένας το κόκκινο κουμπί, δεν θα υπάρξει νικητής, μόνο ηττημένοι».

Επαναλαμβάνει ότι η Ευρώπη μεταχειρίζεται τον ελληνικό λαό ως πειραματόζωο και επισημαίνει ότι η πραγματική διαπραγμάτευση ξεκινά τώρα. «Μέχρι τώρα είχαμε μόνο διεφθαρμένες και ανίκανες κυβερνήσεις. Τώρα όμως ο ελληνικός λαός αποκτά πολιτική ηγεσία που θα παλέψει για τα δίκαιά του μέχρι το τέλος» επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα εφαρμόσει, ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, αναφέρεται στην ακύρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, με κατάργηση μάλιστα της σχετικής Αρχής και στη δημιουργία αποτελεσματικότερου κράτους μέσω μεταθέσεων και οργανωτικών αλλαγών, αλλά χωρίς τη δημιουργία, όπως λέει, νέας στρατιάς ανέργων. Ζητεί ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την έκδοση ευρωομολόγου και τη διαπραγμάτευση για την αντιμετώπιση του χρέους.

Είναι ο Αλέξης Τσίπρας έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός στα 37 του; «Θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι αισθάνομαι έτοιμος για να γίνω πρωθυπουργός. Αλλά είμαι έτοιμος να αναλάβω την ιστορική ευθύνη, αν αυτή είναι η βούληση του ελληνικού λαού. Αυτό που συμβαίνει τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, συμβαίνει μόνο σε επαναστατικούς καιρούς. Ένα κόμμα του 5% γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης και ίσως σε ένα μήνα να βρεθεί στην κυβέρνηση».