current views are: 1

30 Μαΐου 2012
Δημοσίευση06:44

Μουσουλμανική «απειλή» στη Ροδόπη βλέπει η ΝΔ

Ισορροπίες, μικροεκπλήξεις και οικειοθελείς αποχωρήσεις από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν τα κύρια συστατικά των ψηφοδελτίων της ΝΔ τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και, παρά το γεγονός ότι λόγω ιδιαιτέρων συνθηκών δεν αναμένονταν πολλά, εμφανίζουν εν τούτοις χαρακτηριστικά ανανέωσης.

Δημοσίευση 06:44’
αρθρο-newpost

Ισορροπίες, μικροεκπλήξεις και οικειοθελείς αποχωρήσεις από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν τα κύρια συστατικά των ψηφοδελτίων της ΝΔ τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και, παρά το γεγονός ότι λόγω ιδιαιτέρων συνθηκών δεν αναμένονταν πολλά, εμφανίζουν εν τούτοις χαρακτηριστικά ανανέωσης.

Ισορροπίες, μικροεκπλήξεις και οικειοθελείς αποχωρήσεις από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν τα κύρια συστατικά των ψηφοδελτίων της ΝΔ τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και, παρά το γεγονός ότι λόγω ιδιαιτέρων συνθηκών δεν αναμένονταν πολλά, εμφανίζουν εν τούτοις χαρακτηριστικά ανανέωσης. Πέραν βέβαια αυτών των ζητημάτων που –περισσότερο- έχουν εσωκομματικό ενδιαφέρον, ως εξαιρετικής σημασίας κρίνεται η μάχη που θα δοθεί στην Ροδόπη, προκειμένου να υπάρξει τουλάχιστον ένας ελληνορθόδοξος βουλευτής. 

Δεδομένων των υποψηφιοτήτων, η τριεδρική περιφέρεια της Θράκης, ίσως στις 18 Ιουνίου έχει τρεις μουσουλμάνους βουλευτές, γεγονός που μπορεί να βάλει σε περιπέτειες τη χώρα, με τη γείτονα –εκμεταλλευόμενη και την αδύναμη θέση της Ελλάδας- να λειτουργεί ως εντολοδότης στους λαϊκούς εκπροσώπους της Ροδόπης στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν τοποθετήσει ως επικεφαλής στα ψηφοδέλτιά τους Μουσουλμάνους υποψηφίους (Χατζή Οσμάν Ραήφ Αχμέτ, Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν και Αχμέτ Ιλχάν– ο οποίος μετακινήθηκε από την Δημοκρατική Συμμαχία στην Δημοκρατική Αριστερά). Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το μουσουλμανικό εκλογικό σώμα στην Ροδόπη δεν επιλέγει με βάση κομματικά κριτήρια και τα εκλογικά μαθηματικά –δεδομένων των σταυρών στις 6 Μαΐου- μπορεί να ευνοήσουν τελικά τις μουσουλμανικές υποψηφιότητες. 

Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον –και ταυτοχρόνως στοίχημα- παρουσιάζει η ριδική διαφοροποίηση του ψηφοδελτίου της Κεφαλλονιάς όπου επανέρχονται οι Αλιβιζάτος, Λουκέρη και Τραυλός σε αντίθεση με το ψηφοδέλτιο της 6ης Μαΐου όπου την ψήφο των κατοίκων της νήσου διεκδίκησαν ανεπιτυχώς οι Κουλουμπή, Κουνάδη και Παπαδάτος. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη επιλογή της ηγεσίας και η επιμονή της σε συγκεκριμένα πρόσωπα είχε προκαλέσει μείζον εσωκομματικό θέμα στην Κεφαλλονιά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμη οι επιλογές του Γιώργου Σούρλα στην Μαγνησία, Θανάση Γιαννόπουλου στην Β’ Αθήνας και Αδάμ Ρεγκούζα στην Β’ Θεσσαλονίκης να μην κατέλθουν ως υποψήφιοι.

Ομοίως και ο Πάνος Λειβαδάς, ο οποίος δοκίμασε για πρώτη φορά τις δυνάμεις του στην Αττική κακι επέλεξε να μην μπει στη λίστα για τη 17η Ιουνίου. Άγνωστο παραμένει πάντως ποια έδρα θα επιλέξει να κρατήσει τελικώς ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος διατηρεί την Μεσσηνία ως πρώτη επιλογή, κατερχόμενος σε αυτές τις εκλογές και στην Αττική. Δεν αποκλείεται πάντως –αναλόγως του αποτελέσματος της κάλπης- να επιλέξει να κρατήσει τελικώς την Αττική εάν, ως βασική προϋπόθεση κριθεί ότι η ΝΔ θα πρέπει να έχει επιπλέον έδρα στην Μεσσηνία.

Πάνος Ρασσιάς


σχετικα αρθρα