Όπως αναμενόταν εδώ και μήνες ο... αμφιλεγόμενος Μιτ Ρόμνι πήρε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου και θα αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα. To newpost.gr παρουσιάζει το προφίλ του συντηρητικού διεκδικητή της αμερικανικής προεδρίας.   O πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης (2003-2007) γεννήθηκε πριν από 65 χρόνια και μεγάλωσε στο Μίσιγκαν. Ο πατέρας του, Τζορτζ Ρόμνι ήταν κυβερνήτης της περιοχής την περίοδο 1963-1969, ενώ ήταν προεδρικός υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικάνους το 1968.

Ο Μιτ Ρόμνι έπειτα από έναν χρόνο σπουδών στο πανεπιστήμιο του Stanford μετακόμισε για δύο χρόνια στη Γαλλία, στην κοινότητα των Μορμόνων, στη συνέχεια πήγε στο Brigham Young University, ενώ τέλος, σπόυδασε νομικά και οικονομικά στο Harvard. Aργότερα ανέλαβε αξίωμα στην εκκλησία των Μορμόνων.  

Ο εύπορος Ρόμνι -με περιουσία 250 εκατ. δολαρίων- έχει κατακριθεί για τη δράση του στον επιχειρηματικό τομέα και ιδιαίτερα στις... απολύσεις. Κατηγορήθηκε ότι προχώρησε σε μεγάλο αριθμό απολύσεων όταν ήταν επικεφαλής εταιρείας, που είχε ως αντικείμενο την αγορά και εξυγίανση επιχειρήσεων, της Bain Capital.

Ο ίδιος υποστηρίζει, αντίθετα, ότι δημιούργησε πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας, όμως, μιλώντας για το πώς οι διοικούντες μιας επιχείρησης μπορούν να διαλέγουν τους ιδιωτικούς ασφαλιστές υγείας, είπε χαρακτηριστικά: «Εάν δεν σας αρέσει αυτό που κάνουν, μπορείτε να τους απολύσετε. Μου αρέσει να μπορώ να απολύω ανθρώπους που προσφέρουν υπηρεσίες σε εμένα».  

Σχετικά με το ζήτημα των προθέσεών του για την γεωπολιτική στρατηγική των ΗΠΑ, αυτές παραμένουν σχετικά νεφελώδεις.

Ο Ρόμνι προϊδέασε για επιθετική πολιτική των ΗΠΑ σε περίπτωση που εκλεγεί -στα βήματα του Τζορτζ Μπους- σε πρόσφατη ομιλία του στο Σαν Ντιέγκο ενώπιον χιλιάδων αμερικανών βετεράνων, λέγοντας ότι «ο κόσμος δεν είναι ασφαλής και γι' αυτό χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση του αμερικανικού στρατού».

Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι εάν εκλεγεί η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ «δεν θα συγκρίνεται με καμία στον κόσμο». Στα «καυτά» ζητήματα της Συρίας και του Ιράν, πάντως ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος τάσσεται υπέρ της «δράσης», ενάντια στην στάση αναμονής του Μπαράκ Ομπάμα, αν και η άθλια κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας θα τον κάνει να το σκεφτεί... δύο φορές σε περίπτωση που εκλεγεί.  

Τον Ρόμνι πάντως «κυνηγούν» οι μεταβαλλόμενες απόψεις του κυρίως για τα ζητήματα των αμβλώσεων και των ομοφυλοφίλων, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στο συντηρητικό περιβάλλον των Ρεπουμπλικάνων. Από τους βασικούς διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος (Πολ, Γκίνγκριτς, Σαντόρουμ, Μπάκμαν) ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης θεωρείται ως ο πιο μετριοπαθής.  


Βαγγέλης Βιτζηλαίος