Πιο εύκολα σου βγαίνει η ψυχή, παρά το χούι, λέει ο λαός μας. Πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις το Λαλιώτη, πάλι στην Ιπποκράτους είναι. Εθεάθη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Παρασκευή. Μαθαίνουμε, ότι τα επισκέφτηκε και την εβδομάδα που τρέχει. Τι κάνει εκεί; Ότι κάνει σε κάθε προεκλογική περίοδο, συμβουλεύει τους αναξιοπαθούντες αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ. Λένε, ότι κατάφερε να πείσει το Βενιζέλο να κάνει πίσω και να μην εμφανιστεί στα πρώτα σποτάκια του κόμματος, παρά των εισηγήσεων περί του αντιθέτου.  

Το 2000 θα είμαι 49 ετών, μας είχε απειλήσει κάποτε ο Κώστας. Το 2001 σε ηλικία 51 ετών ο Σημίτης τον έκανε γραμματέα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακάμψει. Το 2003 τον έστειλε κανονικότατα σπίτι του. Ο Λαλιώτης ήταν η πρώτη από τις εμβληματικές φιγούρες του ΠΑΣΟΚ που πέρασε κατευθείαν στην αφάνεια, χωρίς να περάσει όπως όλοι εκείνοι που έλαμψαν στο πολιτικό στερέωμα της δεκαετίας του 80, του 90 και των αρχών του 2000 από την παρακμή.

Θυμάστε τους «πρωθυπουργήσιμους» στις αρχές του 2000; Από αυτούς μόνο ο Σκανδαλίδης και ο Χρυσοχοΐδης κατάφεραν να επανεκλεγούν και απαρτίζουν μαζί με το Βενιζέλο τους παρακμασμένους επιγόνους ενός άλλοτε κραταιού και σήμερα παραπαίοντος συστήματος Εξουσίας, που ακούει και βλέπει μόνο τις Ερινύες.

Ο Γιάννος έφυγε νωρίς, Πάγκαλος Ρέππας και Βάσω πήγαν σπίτια τους με κομμένα τα φτερά, ο Γιώργος είτε υπάρχει είτε όχι το ίδιο κάνει. Εκτός Βουλής η Άννα ψάχνεται, ο Παπουτσής το ίδιο. Ο Λαλιώτης απέφυγε την παρακμή της τελευταίας δεκαετίας, την οποία συμβολίζει περισσότερο από κάθε άλλον ο Άκης πίσω από τα κάγκελα.  

Αν κάποιος κατάφερε να διασώσει μια στάλα πασοκικού μύθου ως το 2012 αυτός είναι ο Λαλιώτης, που έφυγε νωρίς, κι ας ξεθώριασε το άστρο του στις χαμένες εκλογές του 2004. Η ασυμβατότητα με τον Γιώργο τον διέσωσε από μια αποτυχημένη επιστροφή. Ψηφίζει ακόμα ΠΑΣΟΚ;

Άνθρωποι που συνομίλησαν μαζί του πρόσφατα θεωρούν ότι περισσότερο συμφωνεί με τον Τσίπρα, άλλωστε το σχήμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς ήταν πάντα το δικό του πολιτικό όραμα. Το αίμα νερό δεν γίνεται πάντως και έτσι ο Λαλιώτης ανακατεύεται ξανά στα προεκλογικά δρώμενα.

Δρώμενα, χαμένα από χέρι με το ντέρμπι που προδιαγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Είπαμε όμως. Πιο εύκολα βγαίνει η ψυχή…Θέμης Δαγκλής