Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθηνε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, σχετικά με το ζήτημα των δηλώσεων του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο φέρει τον τέως πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να έχει προτρέψει τον πρόεδρο της Κομισιόν να κάνει τις σκληρές αυτές δηλώσεις. Aναλυτικά η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Barroso, σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική τηλεόραση (11/5/2012) αναφερόμενος στην Ελλάδα, δήλωσε: «εάν ένα μέλος της ομάδας δεν σέβεται τους κανόνες, είναι καλύτερα να βγει από την ομάδα». Σύμφωνα με δημοσίευμα (30/5/2012) του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters,  η παραπάνω δήλωση έγινε μετά από αίτημα του τότε υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Λ. Παπαδήμου. 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται ως πηγή αξιωματούχο της Επιτροπής, «ο κ. Παπαδήμος ήθελε ο κ. Barroso να προχωρήσει σε μια ισχυρή δήλωση, ελπίζοντας ότι θα αφυπνίσει τους ηγέτες των ελληνικών κομμάτων» (ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση) … και συνεχίζει ο αξιωματούχος της Επιτροπής: «Δεν ήταν πρωτοβουλία του Barroso. Ήταν απευθείας αίτημα, … και δεν έφερε αποτέλεσμα».

Ερωτάται η Επιτροπή,
Ζητήθηκε καθ' οιονδήποτε  τρόπο από τον κ. Παπαδήμο, ή άλλο στέλεχος της κυβέρνησης ή υπηρεσιακό παράγοντα ο οποίος τον εκπροσωπούσε, να υπάρξει παρέμβαση όπως αυτή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters;
Μπορεί να διευκρινίσει η Κομισιόν τι εννοούσε ο «αξιωματούχος της Επιτροπής»,  «Δεν ήταν πρωτοβουλία του Barroso. Ήταν απευθείας αίτημα, …… και δεν έφερε αποτέλεσμα»;
Μπορεί να δηλώσει η Κομισιόν ότι στις περιπτώσεις εθνικών εκλογών, σε οποιοδήποτε κράτος μέλος, κρατάει αυστηρή ουδετερότητα, όπως απαιτεί ο θεσμικός της ρόλος;»