current views are: 1

1 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση03:40

«Σπαζοκεφαλιά» οι δημοσκοπήσεις για τα κομματικά επιτελεία

Φτάσαμε αισίως στην ημέρα κατά την οποία θα απαγορευτεί η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων, αλλά τα ευρήματα που υπάρχουν έχουν ήδη βάλει φωτιά στα κομματικά επιτελεία, που σχεδιάζουν αλλαγές στην προεκλογική τακτική ώστε να κερδίσουν- ότι μπορούν, στην κρίσιμη κούρσα των τελευταίων 15 ημερών.

Δημοσίευση 03:40’
αρθρο-newpost

Φτάσαμε αισίως στην ημέρα κατά την οποία θα απαγορευτεί η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων, αλλά τα ευρήματα που υπάρχουν έχουν ήδη βάλει φωτιά στα κομματικά επιτελεία, που σχεδιάζουν αλλαγές στην προεκλογική τακτική ώστε να κερδίσουν- ότι μπορούν, στην κρίσιμη κούρσα των τελευταίων 15 ημερών.

Φτάσαμε αισίως στην ημέρα κατά την οποία θα απαγορευτεί η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων, αλλά τα ευρήματα που υπάρχουν έχουν ήδη βάλει φωτιά στα κομματικά επιτελεία, που σχεδιάζουν αλλαγές στην προεκλογική τακτική ώστε να κερδίσουν- ότι μπορούν, στην κρίσιμη κούρσα των τελευταίων 15 ημερών. Ουδείς μπορεί να ξεχάσει άλλωστε, την αναμέτρηση της 6ης Μαΐου, όταν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ απογειώθηκε. Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν ότι η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν περαιτέρω άνοδο και θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση. Ωστόσο η ΝΔ έχει προβάδισμα στην παράσταση νίκης και αυτό θεωρείται σημαντικό στοιχείο. Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Η ΝΔ ανεβάζει στο «τραπέζι» τα θέματα της ασφάλειας, προσπαθώντας να συσπειρώσει τους «νοικοκυραίους», ενώ δίνει όλες της τις δυνάμεις για να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή. Στη Συγγρού δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι η υπόθεση της 17 Νοέμβρη, στην οποία έχει ρυμουλκήσει τη ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να αποφέρει εκλογικά αποτελέσματα.

Δείχνει- λένε, «σαν να πετάμε τη μπάλα στην κερκίδα». Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται την τελευταία περίοδο σε θέση άμυνας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του σήμερα Παρασκευή, ελπίζει να αλλάξει την ατζέντα καλώντας τους πολιτικούς αντιπάλους να μιλήσουν για τις δικές τους θέσεις και τις δικές τους «κόκκινες γραμμές».

Ταυτοχρόνως θα επιχειρήσει άνοιγμα προς συντηρητικότερους ψηφοφόρους, αποκρούοντας σθεναρά τις κατηγορίες που δέχεται για κινδύνους που ενέχει η οικονομική του πολιτική. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι θα κινηθούν σε ποσοστά μεγαλύτερα του 22%, με ταβάνι το 30%, αν ένα από τα δύο κόμματα δείξουν σημάδια κόπωσης. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αδύναμο να επανασυσπειρώσει τις (παλιές) δυνάμεις του ή κάποιες από αυτές. Ταυτοχρόνως πλειάδα στελεχών συνεχίζουν να «κουνούν το δάχτυλο» θυμίζοντας τον κακό του εαυτό.

Το βασικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ εντοπίζεται στο γεγονός ότι έχει παύσει να είναι ελκυστικό, καθώς και ότι είναι αναγκασμένο, ενώ ζητάει ψήφο, να απαντάει στο ερώτημα «με ποιον θα συμπράξετε για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Δύσκολο ερώτημα για να απαντηθεί από ένα κόμμα που είχε συνηθίσει να διεκδικεί την εξουσία, ακόμη και από ένα ρήτορα σαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να μειωθεί ή να αυξηθεί λίγο, με οροφή το 14,5%. Η πίεση που δέχεται από τη ΝΔ, οδηγεί τους Ανεξάρτητους Έλληνες στο να αγωνίζονται να διατηρήσουν την τέταρτη θέση από τη Δημοκρατική Αριστερά, αφήνοντας πίσω τους το ΚΚΕ.

Ο Πάνος Καμμένος κανονικά θα έπρεπε να κατεβάσει κάπως τους τόνους, αλλά αν κάνει, όπως συνήθισε τους ψηφοφόρους του, θα γίνει… κυριολεκτικά καμένος.

Ο Φώτης Κουβέλης αποτελεί διαχρονικά σταθερή αξία. Κλειδί για την επόμενη Βουλή θεωρείται το ποσοστό πτώσης της Χρυσής Αυγής, αλλά και το αν Μάνος και Τζήμερος θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Όλα αυτά, προϊδεάζουν ότι τις τελευταίες 15 μέρες κατά τις οποίες θα απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων στα κομματικά επιτελεία θα γίνονται… πάρτι και κηδείες με την ανάλυση των μυστικών ευρημάτων.

Θέμης Δαγκλής 


σχετικα αρθρα