Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, σύμφωνα με έκθεσή της Morgan Stanley που αναλύει τέσσερα πιθανά σενάρια διακυβέρνησης της χώρας.   Σύμφωνα με την έκθεση της Morgan Stanley για τις εκλογές του 2012, η νέα Βουλή θα είναι και πάλι επτακομματική, ενώ κανένα κόμμα δε θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία με αποτέλεσμα να υπάρξει εκ νέου η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.   

Με δεδομένη την αμφίρροπη εκλογική μάχη η Morgan Stanley θεωρεί ότι ακόμη και αν η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Τα πιθανά σενάρια σύμφωνα με την Morgan Stanley είναι τέσσερα.  

Σενάριο 1ο - Ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει με άλλα αριστερά κόμματα κυβέρνησης συνεργασίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν η πιο αρνητική αφενός γιατί υπάρχει μεγάλη διάσταση πολιτικών απόψεων αφετέρου γιατί μια αριστερή κυβέρνηση θα προκαλούσε μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές.   

Σενάριο 2ο - Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε μια κεντρώα κυβέρνηση και μειώνει τις πολιτικές του απαιτήσεις. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική, ωστόσο σύμφωνα με την Morgan Stanley δεν το θεωρεί πιθανό η ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά του μνημονίου να αλλάξει.   

Σενάριο 3ο  - Σχηματίζεται μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. Σε μια τέτοια περίπτωση οι αγορές θα είναι άκρως επιφυλακτικές για το αν και κατά πόσο θα είχε διάρκεια μια τέτοια κυβέρνηση. Ωστόσο η κυβέρνηση τεχνοκρατών θα εξαρτηθεί από το αν και κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει αυτή την κυβέρνηση.  

Σενάριο 4ο  - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την στήριξη και άλλων μικρότερων κομμάτων σχηματίζουν κυβέρνηση συνεργασίας. Το σενάριο αυτό έχει περίπου 50% πιθανότητες επιβεβίωσης. Αν σχηματιστεί τέτοια κυβέρνηση θα είναι θετική εξέλιξη γιατί θα εξασφαλίσει χρόνο ώστε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το μνημόνιο.