Η παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέπληξε κανέναν, ο Τσίπρας είπε περίπου αυτά που περιμέναμε.

Και βέβαια είπε ξεκάθαρα, ότι θα καταργήσει μονομερώς, άμεσα και χωρίς καμιά διαβούλευση με την τρόικα τους μνημονιακούς νόμους. Αν αυτό αρέσει στους Ευρωπαίους, ας έρθουν να καταρτίσουν ένα νέο πρόγραμμα και – αυτό δεν το είπε αλλά εξυπακούεται από τα συμφραζόμενα – και να βάλουν περισσότερα λεφτά.

Και όλα αυτά που ακούγαμε τόσες βδομάδες ότι δεν θα γίνουν «μονομερείς ενέργειες» από τα χείλη του Κ. Δραγασάκη;

Οι μνημονιακοί νόμοι ήταν προϋπόθεση για τη δανειακή σύμβαση που αναγκάστηκε να αποδεχτεί με το πιστόλι στον κρόταφο η προηγούμενη κυβέρνηση.

Να υποθέσουμε ότι η τρόικα δεν θα είχε καμία αντίρρηση στην κατάργηση τους είναι το ίδιο σαν να θεωρούμε τους δανειστές μας ημιπαράφρονες σαδομαζοχιστές. Μια μερίδα της κοινής γνώμης μπορεί να το βλέπει έτσι, δεν είναι όμως η ιδανική αφετηρία για να ξεκινήσεις μια διαπραγμάτευση. Μονομερής ενέργεια είναι και δικαίως μπορεί να προβλέψει κανείς μια νέα εσπευσμένη αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το δεν θα κάνουμε «μονομερείς ενέργειες» του κ. Δραγασάκη ακούγεται εκεί σαν να πήρε παραπάνω προβολή από ότι έπρεπε στα Μέσα Ενημέρωσης η άποψη της μειοψηφίας.

Κατά τα άλλα, το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, αν πιστέψει κανείς τα ρεπορτάζ, επιστράτευσε τα καλύτερα μυαλά της αριστεράς, σκοτώθηκε και σφίχτηκε μέρες πολλές για να δικαιώσει τον… Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Αν θυμάστε, αυτός ο οικονομικός εγκέφαλος μας είχε επισημάνει για πρώτη φορά ότι τα ελληνικά φορολογικά έσοδα υπολείπονται πέντε μονάδες του μέσου όρου της Ευρωζώνης (40% του ΑΕΠ αντι για 45% του μέσου όρου των 17). Ανέβασε τους φόρους για να τον φτάσει.

Που καταλήξαμε το ξέρετε.

Τώρα έρχεται ο κ. Δραγασάκης και μας λέει πως θα ανεβάσει τα φορολογικά έσοδα 4% του ΑΕΠ σε τέσσερα χρόνια, προηγουμένως όμως θα έχει καταργήσει το χαράτσι στα ακίνητα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα (δηλαδή και σε 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες που προφανώς κληρονόμησαν ένα σπιτάκι από το μπαμπά τους και δεν βγαίνουν τα παιδιά με 5000 που δηλώνουν) δηλαδή άλλα 2% του ΑΕΠ. Και τους έκτακτους φόρους στα χαμηλά εισοδήματα, όπερ μη τον ψάχνετε χαμηλόμισθος τεκμαίρεται εκ της δηλώσεως του.

Κοντολογής, θα μαζευτούν κάπου 8% του ΑΕΠ που θα πρέπει να καλύψει ο κ. Δραγασάκης για να βγει η χρονιά του, δηλαδή κάπου 16 δις.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για μια έκτακτη εισφορά ανά πέντε βδομάδες, όσοι κάνατε το λάθος να δηλώσετε πάνω από 20.000 τον προηγούμενο χρόνο, αλλιώς δεν βγαίνει το πράγμα. Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι θα τα πάρει από τη φορολογία του πλούτου.

Και ο πλούτος όμως στην Ελλάδα τεκμαίρεται εκ της δηλώσεως του. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας είπε ότι θα καταρτίσει περιουσιολόγιο για να βρει τον αφανή πλούτο. Ας δούμε πρώτα το περιουσιολόγιο και το συζητάμε, άμεσα δεν θα το δούμε πάντως. Και ο κ. Βενιζέλος μας απειλούσε με το διάφανο φορολογούμενο και ο κ. Παπακωνσταντίνου με την κάρτα συναλλαγών. Γιατί θα ξεφύγουμε από την πεπατημένη έστω και σε βάθος χρόνου δεν μας είπε ο κ. Δραγασάκης.

Στην πραγματικότητα, δεν μας είπε απολύτως τίποτε…

Θέμης Δαγκλής