Ήταν απλώς ευγενής, ο πρόεδρος της Δημιουργίας Ξανά, Θάνος Τζήμερος, ο οποίος απάντησε για το σάλο που προκλήθηκε από την δημοσίευση της επιστολής που είχε αποστείλει στην Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βήματος, ο κ. Τζήμερος σχολίασε για την προσφώνηση που επέλεξε για την Μέρκελ, αποκαλώντας την «εξοχοτάτη»:

«Δεν σκέφτηκαν ότι αυτή η επιστολή εστάλη στα γερμανικά και η προσφώνηση είναι Sehr Geehrte ,αυτό που χρησιμοποιείται στη Γερμανία όταν προσφωνείς έναν αρχηγό κράτους. Σημαίνει πολύ αξιότιμη.
Θα φτάσουμε να ποινικοποιηθεί η ευγένεια».

Σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό για την Ελλάδα ως «άθλιας χώρας», ο κ. Τζήμερος υποστήριξε ότι απομονώθηκε μια φράση και παραποιήθηκε από τα ΜΜΕ - παρ' όλο που η επιστολή μεταδόθηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ αυτούσια, αν μας επιτρέπεται το σχόλιο...

Όσο για τους λόγους που έστειλε την επιστολή (και απάντηση βέβαια δεν πήρε); Ήθελε εν μέρει να μιλήσει για τους τίμιους Έλληνες, αλλά και για να γίνει γνωστός, λίγο πριν τη δημιουργία του κόμματος του!

«Η επιστολή στάλθηκε τη στιγμή που η Ελλάδα ήταν πολύ χαμηλά από πλευράς αξιοπρέπειας στη συνείδηση των Ευρωπαίων και ήθελα να πω ότι υπάρχει μία παραγωγική Ελλάδα που ασφυκτιά στην αγχόνη του κρατισμού. Υπάρχουν φιλότιμοι και εργατικοί Έλληνες που μεγαλουργούν και το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οι Έλληνες αλλά οι κομματικοί στρατοί οι οποίοι για 35 χρόνια δεν αφήνουν τη δημιουργικότητα του Έλληνα να πάρει ανάσα.

Ο δεύτερος λόγος που έστειλα την επιστολή ήταν για να δώσω ένα δείγμα γραφής για το ποιος ήμουν, κανείς δεν ήξερε το Τζήμερο και ούτε τώρα με ξέρουν και αυτό φαίνεται από αυτά που γράφονται τα οποία είναι 180 μοίρες διαφορετικά από αυτό που είμαι».

Α.Α.