Σε περίπτωση που βγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, και αυτό θα δώσει ένα μήνυμα κυριαρχίας των αγορών τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη με θέμα την πορεία της Ευρώπης, με τη συμμετοχή του επικεφαλής του κόμματος, του Σλοβένου φιλόσοφου Σλαβόι Ζίζεκ και του καθηγητή φιλοσοφίας του Δικαίου Κώστα Δουζίνα.
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι αναγκαίος ο αγώνας για την υπεράσπιση της Ευρώπης από την χειραγώγηση των αγορών, ελπίζοντας οτι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλαδα θα στείλουν παντού αυτό το μήνυμα.

Το κρίσιμο στοιχείο είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να καταφέρουμε να επιβιώσουμε και αυτό θα κριθεί, αν ο λαός δεν υποκύψει στους εκβιασμούς και τις απειλές και εκδηλωθεί και η αναγκαία αλληλεγγύη των ευρωπαικών λαών. Είναι μιά μάχη καθοριστική, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας που θα προκαλέσει αλλαγές και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαική Ενωση.

Για την ανάγκη να υπάρξει ένα κύμα αλληλεγγύης από όλους τους ευρωπαικούς λαούς μίλησαν και ο κ. Ζίζεκ και ο κ. Τσίπρας. Ο Σλοβένος διανοούμενος με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο και με αιχμηρό χιούμορ απέρριψε κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί απειλή για την Ευρώπη. Αντίθετα είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι η ΕΕ πρέπει να φύγει από την αδράνεια και να ακολουθήσει νέο δρόμο.

Ο πραγματικός στόχος των επιθέσεων, είπε ο κ. Ζίζεκ, είναι να προστατευθούν οι ευρωπαικές τράπεζες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, δεν είναι επικίνδυνος εξτρεμιστής, αλλά είναι η δύναμη που φέρνει την λογική, που θέλει να βάλει τάξη στο χάος που έφεραν οι άλλοι.

«Είστε η αφύπνιση από ένα όνειρο», είπε χαρακτηριστικά και επαίνεσε την αντίδραση των Ελλήνων στην πολιτική που ακολουθείται σημειώνοντας ότι οι Ελληνες στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν στην αυτοκαταστροφη του συστήματος.

Ο κ. Δουζίνας είπε ότι το σάπιο πολιτικό σύστημα που σήμερα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού θέλει ένα μικρό σπρώξιμο για να πέσει, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πολιτικός που μπορεί να το κάνει.