Στην παραίτηση «ώθησε» η ελληνική δημόσια διοίκηση τους υψηλόβαθμους Γάλλους τεχνοκράτες που βρίσκονται εδώ και μερικούς μήνες στην Αθήνα με αποστολή την αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής.  Μετά την επιτυχημένη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας που κατείχαν ιδιώτες επενδυτές, η ευρωπαϊκή δύναμη κρούσης υπό τον γερμανό κ. Χορστ Ράιχενμπαχ άρχισε τις προσπάθειες για το νοικοκύρεμα του κράτους. Η προσπάθεια ουσιαστικής επανίδρυσης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είναι ένα από τα βασικά ζητήματα στα οποία έχει εστιάσει την προσοχή της η τρόικα και η ευθύνη έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  

Την αποστολή εκσυγχρονισμού της κρατικής μηχανής ανέλαβε ομάδα επτά Γάλλων ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων. Αμέσως μετά την εγκατάστασή τους στην Αθήνα, πριν από μερικούς μήνες, οι Γάλλοι αξιωματούχοι έθεσαν σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό σχέδιο, που είχε ως στόχο τη μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», οι επτά γάλλοι δημόσιοι υπάλληλοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και ζήτησαν να επιστρέψουν στο Παρίσι αδιαφορώντας για το γεγονός ότι εγκατέλειπαν έναν πολύ ελκυστικό μισθό, τα bonus και τις άλλες παροχές που θεσπίστηκαν από τις Βρυξέλλες.

«Ζήτησαν να φύγουν γιατί δεν γίνεται τίποτα, δεν μπορεί να προχωρήσει καμία αλλαγή», αποκάλυψε ενημερωμένη πηγή.

Η είδηση της απόφασης των «7» να φύγουν από την Ελλάδα προκάλεσε αναστάτωση στην ομάδα του κ. Ράιχενμπαχ.  Τελικώς, έπειτα από διαπραγματεύσεις στο υψηλότερο επίπεδο και μετά την παρέμβαση ανώτατων στελεχών της γαλλικής κυβέρνησης, οι επτά κρατικοί λειτουργοί μεταπείστηκαν να μην επιμείνουν στις παραιτήσεις τους, κι αυτό διότι το Παρίσι, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες ήθελαν να αποφύγουν πάση θυσία τη δημιουργία της εντύπωσης στη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ευρώπη εγκαταλείπει την Ελλάδα στην τύχη της.