Η 26η Σεπτεμβρίου του 1960 έχει μείνει στην πολιτική ιστορία για έναν και μόνο λόγο: Το πρώτο τηλεοπτικό debate παγκοσμίως το οποίο στερούσε από τον Αντιπρόεδρο Ρ. Νίξον, φαβορί ως εκείνη τη μέρα στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ, την κορυφαία θέση στον Λευκό Οίκο, στέλνοντας στο Οβάλ Γραφείο τον «πιτσιρικά» Γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Τζ. Κένεντι. Όλως περιέργως, όσοι είχαν παρακολουθήσει την αναμέτρηση των δύο από τα ερτζιανά, είχαν θεωρήσει νικητή του debate τον Νίξον, ακούγοντας επαρκείς πολιτικές θέσεις και εφαρμόσιμες προτάσεις. Τα 70 εκατομμύρια Αμερικάνων όμως που στήθηκαν μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες τους, όχι μόνο γοητεύτηκαν από τον νεαρό ηλιοκαμμένο γερουσιαστή αλλά προσμέτρησαν ένα ακόμη στοιχείο στα μειονεκτήματα του Νίξον.

Ο σκληροτράχηλος πολιτικός είχε περάσει δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο και εμφανίστηκε έχοντας χάσει 10 κιλά. Επιπλέον, το γενετήσιο πρόβλημα εφίδρωσης του Νίξον, αποδυνάμωσε έτι περαιτέρω την εικόνα του στους τηλεθεατές, που τον παρακολουθούσαν να χρησιμοποιεί επανειλλημμένως ένα μαντήλι για να σκουπίζει τον ιδρώτα του. Στοιχείο που το εισέπραξαν ως αμηχανία απέναντι στην ηγετική μορφή του αντιπάλου του.

Παρ’ ότι από κάποιους εκτιμάται ότι τα «μεγάλα ντιμπέιτ» («great debates») του 1960 – και ειδικά το συγκεκριμένο - ήταν τα μοναδικά που έκριναν εκλογές, στην Συγγρού επιμένουν στην αντίθετη άποψη. Οι επιτελείς του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι η τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο – Σαμαρά και Τσίπρα - μπορεί να αναδείξει ως νικητή τον πρόεδρο της ΝΔ, κυρίως επειδή βασική διαλογική πλατφόρμα θα αποτελέσουν τα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης –ζητήματα προνομιακού περιεχομένου για τον κ. Σαμαρά.

Το κεντρικό θέμα που θα πρέπει να αποφασιστεί είναι το μοντέλο του debate, για το οποίο στην Συγγρού αναπτύσσονται δύο βασικές γραμμές: Πρώτον, το «αμερικάνικο μοντέλο» -στη βάση του debate Καραμανλή - Παπανδρέου το 2009 - και δεύτερον το «γαλλικό μοντέλο» -ό,τι είδαμε ανάμεσα σε Σαρκοζί και Ολάντ το 2012.

Για την ώρα φαίνεται να επικρατεί η πρώτη λύση που περιλαμβάνει θεματικές – το 2009 οι ερωτήσεις περιστράφηκαν γύρω από την Οικονομία - Ανάπτυξη, τα Κοινωνικά - Παιδεία, το Περιβάλλον - υποδομές, το Κράτος- Δημόσια Διοίκηση και την Εξωτερική πολιτική. Στην περίπτωση αυτή, από την Συγγρού επιμένουν σε μία θεματική ακόμη, που θα αφορά στην Ασφάλεια- Λαθρομετανάστευση.

Εν τούτοις, το έδαφος δείχνει να κερδίζει ανάμεσα στους στενούς συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ και το «γαλλικό μοντέλο», με κάποιους να διατείνονται ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να κερδίσει τις εντυπώσεις και στο πεδίο της αναμεταξύ τους αντιπαράθεσης με τον κ. Τσίπρα καθώς είναι μετριοπαθής πολιτική προσωπικότητα με διαλογική ευχέρεια.

Το συνολικό πλαίσιο και οι τελικές λεπτομέρειες – αριθμός και ποιοι δημοσιογράφοι, διάρκεια του debate, πως θα κάθονται οι πολιτικοί αρχηγοί- αναμένεται να ληφθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα, κατόπιν επαφών ανάμεσα στους συνεργάτες των δύο αρχηγών –Μιχελάκης και Μουρούτης από την πλευρά Σαμαρά, Σκουρλέτης και Παππάς από την πλευρά Τσίπρα. 


Πάνος Ρασσιάς