Την επίσπευση των εσωκομματικών διαδικασιών και των πολιτικών συζητήσεων στο ΠΑΣΟΚ, την οποία εισηγούνται στελέχη του κόμματος, εξετάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στις οποίες τα ποσοστά του κόμματος εμφανίζουν εμφανώς πτωτική πορεία. Μέσα σε αυτό το κλίμα και αναμένοντας το τελικό ποσοστό που θα καταγράψει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, η ηγεσία του κόμματος έχει το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα.

Το ζητούμενο είναι αρχικά να ξεκαθαριστεί εάν και εφόσον το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και υπό ποιους όρους. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να λυθούν άμεσα και τα εσωκομματικά ζητήματα που έχουν προκύψει στις Ιπποκράτους αφενός από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών που κάνουν λόγο ανοικτά πλέον, για την επιτακτική ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων στο κίνημα αλλά και από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, που μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν στο κόμμα «τριαντάρηδες».

Ως εκ τούτου, ήδη υπάρχουν παρασκηνιακές διεργασίες που καταλήγουν στο συμπέρασμα πως κρίνεται σκόπιμη η άμεση διεξαγωγή συνεδρίου, ώστε να επανακαθοριστεί η ταυτότητα του κόμματος στα μέσα του καλοκαιριού και όχι τον Σεπτέμβριο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Όλα, όμως, αναμένεται να κριθούν από το αποτέλεσμα της κάλπης αλλά και το πιθανό ρόλο που ενδέχεται να έχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση που θα προκύψει, δεδομένο ότι μέχρι και αυτή την ώρα η αυτοδυναμία για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι φαινομενικά αδύνατη.