Την κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων για τα χαμηλά εισοδήματα και την αντικατάστασή του από έναν φόρο που θα επιβαρύνει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε την Τετάρτη στο in.gr o υποψήφιος του κόμματος στη Β' Αθήνας Δημήτρης Παπαδημούλης. Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με αυτή τη μορφή φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή μέσω της ΔΕΗ, την οποία χαρακτήρισε «παράλογη ευρωπαϊκή μοναδικότητα».

Ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα είναι κλιμακωτός, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως επισημαίνεται και στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η καθολική εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου (η κατάργηση του «χαρατσιού») απαιτεί χρόνο για να προετοιμαστεί, καθώς δεν υπάρχει περιουσιολόγιο και δεν ξέρει το κράτος με ακριβεια τι κατέχει κάθε πολίτης.

Έτσι, λοιπόν, η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του ειδικού τέλους για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι κ.ά.), χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται ακόμα το ύψος του εισοδήματος κάτω από το οποίο θα καταργηθεί το συγκεκριμένο μέτρο. 

Ο κ. Παπαδημούλης είπε ακόμα ότι «αν είμαστε η κυρίαρχη δύναμη» μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τους τρεις κύριους άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του:

1) Η άμεση ανακούφιση των πλέον αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων (με τα μέτρα για την κατάργηση των μειώσεων σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και των αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις),

2) να σταματήσει ο κατήφορος της ύφεσης με μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας και

3) Να αντικατασταθεί το Μνημόνιο από ένα «Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης» της οικονομίας και της απασχόλησης.