Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική και την οικονομία, όπως διατυπώνονται και στο πρόγραμμα του κόμματος, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Τετάρτη στους πρεσβευτές των 20 περισσότερο βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών στον πλανήτη (G20), σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο.   
Με βάση την κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Μνημόνιο οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή και θέλοντας να διαβεβαιώσει τους ξένους διπλωμάτες για τον σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρόγραμμα εξόδου από την ΕΕ και την ευρωζώνη. Αντίθετα, πρόσθεσε, είναι πρόγραμμα που αποτελεί τον μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση και τη μετατροπή της Ελλάδας σε ισότιμο και αξιοπρεπή εταίρο στην ΕΕ και την ευρωζώνη.   

«Τα αποτελέσματα της 6ης Μαΐου γέννησαν διεθνώς μεγάλο ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ, τι είναι και τι θέλει», είπε ο κ. Τσίπρας και διαβεβαίωσε τους ακροατές του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αριστερά του 21ου αιώνα, που επιδιώκει έναν σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.   

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Θέλουμε να επιδιώξουμε μια συμφωνημένη λύση με τους εταίρους μας, αλλά μια τέτοια λύση πρέπει οπωσδήποτε να διακόψει τη συνεχιζόμενη καταστροφή, να σταματήσει την κάθοδο του ελληνικού ΑΕΠ, την αύξηση της ανεργίας, την περαιτέρω συμπίεση των αμοιβών εργασίας και των ζωτικών, για την υγεία του πληθυσμού και την ασφάλεια του κράτους, δαπανών».  

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «το κόμμα του, ως κυβέρνηση, θα ακολουθήσει πολυδιάστατη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, αλλά διεκδικητική εντός της ΕΕ και ικανή να συμβάλει στην οικοδόμηση περιφερειακών συνεργασιών στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο».  

Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της μετατροπής της Μέσης Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη και προς αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.   

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ του διαλόγου, με βάση το διεθνές δίκαιο και τον αμοιβαίο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθεί η απειλή πολέμου κατά της χώρας μας, θα παραπεμφθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Δικαστήριο της Χάγης, ενώ κριτήριο θα είναι και ένα μορατόριουμ στους εξοπλισμούς.   

Σχετικά με τη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην ΑΟΖ και την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου σε αυτήν και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες.   

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της επανένωσης του νησιού, στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, για μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και ξένες βάσεις.   

Τέλος, αναφερόμενος στα Βαλκάνια, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει τη διαβαλκανική συνεργασία, καθώς και την ιδέα ενός βαλκανικού οικολογικού χάρτη, ενώ επανέλαβε τη θέση του κόμματος για την ονομασία της πΓΔΜ, τασσόμενος υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση.